Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl roce života


Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl roce života

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí?

V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po obědě, i když jen malou chvíli. Zbytek času si ale bude chtít hrát, objevovat své okolí, a jakmile začne s plazením a lezením, nebude se moct nabažit svobody v pohybu, který zatím zajišťovali jen dospělí. Nevystačíte už s postýlkou a vlastní náručí, dítko bude potřebovat například židličku a také místo na hraní.

Prostor, který je bezpečný

Mezi osmým a devátým měsícem dítě většinou vydrží sedět bez opory, nacvičuje úchop prstů s palcem proti ostatním prstům. Kromě toho, že leze po čtyřech, se také za okraj postýlky snaží přitáhnout do stoje a později vydrží i chvilku stát. Bere hračky do ruky a hází s nimi kolem sebe. Můžeme aktivně podporovat pohyb dítěte tím, že do jeho blízkosti umisťujeme různé předměty, které ještě nevidělo. Všechny smysly dítěte se bouřlivě rozvíjejí, proto má smysl nechat dítě ohmatat různé materiály, aby vnímalo, že některé jsou teplejší a některé studené, některé hladké a jiné zase drsné. Začínáme s hrou na schovávanou (schovávat se budou předměty nikoliv dítě). Před očima dítěte schováme hračku třeba pod poklopený kastrol nebo lepenkovou krabici. Časem se dítě naučí hračku najít.

Pro hru dítě potřebuje vhodné podmínky. Malá deka už asi stačit nebude, a tak je čas pořídit nějakou větší podložku. Oblíbené jsou puzzle z pěnové hmoty, bývají s veselými obrázky a dají se dobře omýt. Hodí se také ohrádka, která by ale měla sloužit jen krátkodobě, aby neomezovala rozvoj pohybových dovedností. Může ale dobře posloužit ve chvílích, kdy se dítěti nemůžeme naplno věnovat, například v době přípravy jídla a podobně. Například zabrání úrazu nebo popálení vařící tekutinou.

Batolecí hra by měla dostat co nejvíc příležitostí k pohybu a zdokonalování schopností. Důležitá je ale bezpečnost. V dosahu by neměly být předměty, kterými by se mohlo dítě zranit. Nestabilní nábytek by měl být dostatečně zatížen nebo zajištěn, do elektrických zásuvek se vyplatí dát zaslepující zástrčky. Pozor na ostré rohy u nábytku – pomohou ochranné kryty. Proti pádu ze schodů v rodinném domě ochrání ohrádka mezi dveřmi. Stůl je lepší nechat volný bez ubrusu, aby s ním nešly stáhnout i nádoby s horkými nápoji. Chemikálie užívané v domácnosti by měly být uloženy na místech, kam se dítě nemůže dostat, nejlépe do zamčené skříňky.

Židlička pro vhodné sezení

Dítě, které nesedí samo bez opory, zatím do židličky neposazujeme, protože dlouhé sezení s oporou by nadměrně zatížilo jeho svalstvo a páteř. Kolem osmého měsíce však již obvykle sedí bez problémů a vysoká dětská stolička mu umožní jíst u stolu s ostatními. Je dobré vybrat takovou, která se nepřevrhne ani při prudším pohybu dítěte, je dostatečně stabilní a dítě z ní nemůže vypadnout. K tomu slouží systém popruhů nebo jiných typů zajištění – nejlépe tří nebo pětibodový systém.

Židlička může mít přídavný pultík – měl by být dobře zajištěný, aby jej dítko nemohlo strhnout třeba i s miskou s jídlem. Nohy dítě by se měly opírat ve vhodné výšce – je to důležité pro držení těla. Nastavitelná výška a další volby poloh jsou praktické pro delší využívání – jak dítě roste, volíme umístění opory pro nohy nebo výšku sedáku. Je dobré vědět, pro jakou váhovou kategorii je stolička určena. V neposlední řadě je praktické, aby byla vyrobena ze snadno omyvatelného materiálu. Výrobky bývají plastové nebo z kombinace dřeva a plastu, proto je dobré preferovat výrobce, který dává záruku, že materiály jsou bezpečné, trvanlivé a neobsahují nebezpečné látky. U dřeva je důležité kvalitní opracování a hladký povrch. Měl by být ošetřen pouze nezávadnými barvami a laky.

Kdy přijdou první krůčky

První začátky nácviku chůze můžete očekávat kolem 8. měsíce.

• V té době se již většina dětí udrží chvilku ve stoji, když se drží například příček postýlky a vy mu pomůžete se do stoje zvednout.

• Během 9. měsíce se již často naučí vstát samo a vydržet stát s oporou.

• V 10. a 11. měsíci již některé děti dokážou chodit na malých úsecích kolem nábytku nebo v postýlce, pokud se při tom mohou stále držet.

• Ve 12. a 13. měsíci se již většina dětí snaží udržet ve stoji bez držení a udělat několik kroků.

• Jakmile dítě udělá několik samostatných krůčků, velmi se mu to zalíbí a poměrně rychle svou chůzi zdokonaluje.

• Přibližně ve 30 měsících (2 a půl roku) se dítě naučí ovládat jemnou motoriku při chůzi.

• Bude umět chodit po špičkách, chodit do schodů vždy stejnou nohou napřed. Některé děti dokonce již zkoušejí nohy střídat.

• S přidržením budou moci jít i ze schodů dolů, ale budou klást na schod vždy stejnou nohu.

• Ve třech letech již dokážou na chvíli stát na jedné noze nebo na ní poskakovat.


Romana Černá a redakce

23. 4. 2024


Zpět na přehled článků


Jak probíhají první týdny těhotenství? A kdy může…

O těhotenství se žena zpravidla dozví až po vynechání menstruace a po domácím těhotenském testu, vše pak potvrzuje lékař po gynekologické prohlídce. První pohled na vyvíjející se embryo už dnes může zprostředkovat ultrazvuk, od pátého týdne na snímku tluče srdíčko velikosti, která se připomíná makové zrnko. Co se ale děje v organismu… Celý článek >>

Rodinný festival Respekt k porodu bude 3. týden v…

Již 19. rokem pro vás Hnutí za aktivní mateřství připravuje festival, který již po celou jednu generaci poskytuje cenné a relevantní informace. Jde o největší akci pořádanou v rámci Světového týdne respektu v porodu nejen v České republice ale i v Evropě. Stavíme tak informační most mezi profesionály a (nastávající) rodiče. Pojďte si s… Celý článek >>

V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít…

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu. Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá.… Celý článek >>