Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Jak probíhají první týdny těhotenství? A kdy může dojít k oplodnění zralého vajíčka?


Jak probíhají první týdny těhotenství? A kdy může dojít k oplodnění zralého vajíčka?

O těhotenství se žena zpravidla dozví až po vynechání menstruace a po domácím těhotenském testu, vše pak potvrzuje lékař po gynekologické prohlídce. První pohled na vyvíjející se embryo už dnes může zprostředkovat ultrazvuk, od pátého týdne na snímku tluče srdíčko velikosti, která se připomíná makové zrnko. Co se ale děje v organismu těsně před otěhotněním a brzy po něm?

Těhotenství nepřichází zcela samozřejmě a přesně podle očekávání. Lidská reprodukční schopnost je omezena jen určitým věkovým rozmezím a také menstruačním cyklem ženy. K pohlavní zralosti dospíváme až po 12 – 15 letech života a s přibývajícími lety se reprodukční schopnost výrazně snižuje. U žen schopnost otěhotnět již po 35. roce prudce klesá. Po menopauze už není žena schopna přirozeně otěhotnět vůbec. U mužů je situace lepší – mužská zárodečná buňka (spermie) může oplodnit ženské vajíčko od období pohlavní zralosti až do konce života.

V rozmezí menstruačního cyklu ženy, který je nejčastěji 28denní, je jen několik dní, v nichž může k oplodnění dojít. Většina párů však nedosáhne kýženého výsledku hned, i když k pohlavnímu styku došlo v ten správný den. Pravděpodobnost, že žena otěhotní v rámci jednoho menstruačního cyklu, je asi 25 procent, do půl roku je úspěšných asi 60 procent párů a do jednoho roku se výsledky dostaví asi u 80 procent.

Než dojde k oplodnění

Klíčovou roli hrají vaječníky, které mají podobu váčku, v němž jsou uložena vajíčka. Všechna vajíčka ve vaječnících se vytvářejí ještě před narozením, přibližně ve 4. – 5. měsíci nitroděložního vývoje. Při narození je jich asi milion. Pak už budou jenom ubývat – žádná další vajíčka se v průběhu života ve vaječnících nevytvoří. Všechna vajíčka však nedozrávají a v průběhu života jich mnoho zanikne. I v každém menstruačním cyklu se k dozrání připravuje až padesát vajíček, dozraje však jediné. Ostatní vajíčka opět zanikají.

Co se děje během menstruačního cyklu? Po dozrání vajíčka dochází k ovulaci, kdy vajíčko putuje vejcovody do dělohy. Pokud se setká se spermií schopnou proniknout obalem vajíčka, dochází k oplodnění. Po něm se vajíčko začíná dělit, vzniká zárodek, jež se musí dostat do dělohy a tam se zahnízdit, zanořit se do děložní sliznice a zde se vyvíjet až do porodu zralého plodu.

První týdny vývoje

Jakmile se vajíčko zahnízdí, děložní hrdlo se změkčí a zvětší, a uzavře se silnou hlenovou zátkou, která chrání před infekcí. Po oplodnění vajíčka a zahnízdění v děloze se začíná vyvíjet zárodek, který se na počátku nazývá embryo. Vajíčko se začne dělit – nejdříve má jednu buňku, která se rozdělí na dvě, čtyři a v době zahnízdění již na více než sto buněk. V té době se vajíčku říká blastocysta. Má dvě vrstvy – z jedné (vnější) se později vytvoří placenta, která zajišťuje základní životní funkce plodu. Přichytí se k děloze a přivádí plodu z těla matky kyslík, živiny a obranné látky. Embryo se vyvine z vnitřní vrstvy blastocysty. Je v děloze uloženo v plodovém vaku, který je vyplněn tekutinou – plodovou vodou. Ta chrání plod před nárazy a tlaky zvenčí až do porodu.


Romana Černá

2. 5. 2024


Zpět na přehled článků


Kouzlo prvního doteku

V jeho očích se zrcadlí celý náš svět. Už když se na něj těšíme, představujeme si, co všechno mu ukážeme a jak o něj budeme pečovat. A když se konečně setkáme, všechno se navždy změní. První dotek mezi miminkem a rodičem je magický okamžik, něžné gesto, které utváří pouto mezi nimi. Pro miminko je velmi důležitý, pomáhá mu budovat… Celý článek >>

Co jíst v době kojení

Když se po prvních dnech a týdnech kojení miminka úspěšně rozběhne, vypadá to, že všechno půjde „jako na drátkách“. Jenomže uplynou dva tři měsíce a maminka se začne cítit unavená ještě víc než dřív, je vyčerpaná, ztrácí dobrou náladu a s tím se tenčí i zásoby mléka. V té chvíli je potřeba zamyslet se nad výživou. Mnohá žena totiž v… Celý článek >>

Aquapalace nabídl malým návštěvníkům koncert…

Aquapalace Praha a jeho Vodní svět se stal dějištěm události, která potěšila děti malé i větší. Jejich oblíbená kamarádka Kája se svým maňáskovým kolegou Bambuláčkem vystoupila hned na dvou koncertech a pokřtila nový zpěvník se svými písničkami. ==**Zábava a chytlavé písničky** Prostředí Vodního světa, kde mohou děti dovádět v… Celý článek >>