Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít akohol. Jak je to ale s léky?


V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít akohol. Jak je to ale s léky?

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu.

Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá. Základem mateřského mléka, které je nejlepší výživou pro miminko, je vhodná vyvážená strava, dostatečný příjem tekutin a svou roli hraje i dobrá duševní kondice. Jenže – co když maminka onemocní? Nebo má nějaké onemocnění, které si léčila ještě před těhotenstvím?

Běžné nemoci kojení nebrání

U banálních infekčních onemocnění se doporučuje v kojení pokračovat, protože dítě dostává s mateřským mlékem i protilátky proti nemocem. Jedná se například o běžné virové či bakteriální infekce a nemoci z nachlazení (rýma, chřipka, angína). Při předpisu antibiotik by měl být lékař informován, že maminka kojí, aby volil vhodný typ antibiotik, který se s kojením nevylučuje. Pokud maminka onemocní mastitidou (zánět prsu), neměla by s kojením přestávat, neboť vyprazdňování prsu je důležité pro léčení nemoci.

Užívání léků konzultujeme s lékařem

Přestože látky obsažené v lécích přecházejí do mateřského mléka, nemusí to být v takové koncentraci, která by bránila kojení. Některé léky díky svému složení přecházejí do mateřského mléka jen minimálně, a proto kojení nebrání. Jak se v tom tedy vyznat? Kojící žena by měla užívat léky vždy po poradě s lékařem. Léky, které kojení nebrání, by se měly užívat těsně po kojení, aby byla co nejdelší pauza od podání léku k dalšímu kojení. Pokud maminka musí užívat léky a kojí, měla by sledovat reakce dítěte – například nadměrnou ospalost nebo vyrážku – a upozornit na ně lékaře. Pokud žena trpí nějakým onemocněním, které vyžaduje trvalé užívání léků, je porada s odborníkem nutná. Vždy se zvažují přínosy a rizika pro matku i pro dítě. V krajním případě je nutné kojení ukončit, pokud by léky ohrožovaly dítě nebo naopak neléčení ohrozilo zdravotní stav maminky. Pokud se žena léčila již během těhotenství, její ošetřující lékař, který je obeznámen s jejím zdravotním stavem, poradí, jak postupovat i v době kojení.

Alkohol a kouření kojenému dítěti škodí

Je prokázáno, že alkohol přechází do mateřského mléka a ovlivňuje nejen jeho složení, ale také chuť a vůni, takže může u dítěte vyvolat nechuť k sání. Alkoholu by se měla kojící maminka vyhnout. Nikotin přechází rovněž do mateřského mléka, a to dokonce ještě ve větším množství. Proto je kouření v době kojení pro dítě velmi škodlivé a kromě toho negativně ovlivňuje tvorbu mateřského mléka.

Pro větší zažívací komfort miminka

Během kojení je lépe omezit i konzumaci kávy a čaje, stejně jako některých potravin, které mohou způsobovat zhoršené trávení miminku. Bývají to luštěniny, nadýmavá zelenina, bílé pečivo nebo alergizující ovoce. Zbývá dodat, že v době kojení by měla žena revidovat i své oblíbené bylinky, z nichž si připravuje čaj. Některé se totiž pro kojící ženu nehodí, naopak existují speciální bylinkové směsi, které jsou přímo určené pro zlepšení laktace. Tady nejlépe poradí lékárník nebo specialista zabývající se bylinkami.


Romana Černá

29. 4. 2024


Zpět na přehled článků


Kouzlo prvního doteku

V jeho očích se zrcadlí celý náš svět. Už když se na něj těšíme, představujeme si, co všechno mu ukážeme a jak o něj budeme pečovat. A když se konečně setkáme, všechno se navždy změní. První dotek mezi miminkem a rodičem je magický okamžik, něžné gesto, které utváří pouto mezi nimi. Pro miminko je velmi důležitý, pomáhá mu budovat… Celý článek >>

Co jíst v době kojení

Když se po prvních dnech a týdnech kojení miminka úspěšně rozběhne, vypadá to, že všechno půjde „jako na drátkách“. Jenomže uplynou dva tři měsíce a maminka se začne cítit unavená ještě víc než dřív, je vyčerpaná, ztrácí dobrou náladu a s tím se tenčí i zásoby mléka. V té chvíli je potřeba zamyslet se nad výživou. Mnohá žena totiž v… Celý článek >>

Aquapalace nabídl malým návštěvníkům koncert…

Aquapalace Praha a jeho Vodní svět se stal dějištěm události, která potěšila děti malé i větší. Jejich oblíbená kamarádka Kája se svým maňáskovým kolegou Bambuláčkem vystoupila hned na dvou koncertech a pokřtila nový zpěvník se svými písničkami. ==**Zábava a chytlavé písničky** Prostředí Vodního světa, kde mohou děti dovádět v… Celý článek >>