Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Jarní krása: Jak se chránit proti UV záření


Jarní krása: Jak se chránit proti UV záření

Bez Slunce by na Zemi asi život vůbec neexistoval. Jeho paprsky probouzejí k životu rostliny, které nám zajišťují obživu. A dodávají nám cenné látky, bez nichž bychom se také stěží obešli. Jenže sluneční záření je také zodpovědné za škodlivé změny na naší kůži. Mohou být tak nebezpečné, že je nutné se proti nim chránit.

Slunenčním paprskům bychom se měli vystavovat jen opatrně a vždy s použitím ochranných přípravků. U dětí musíme být ještě obezřetnější, a to z několika důvodů. Především je dětská kůže mnohem citlivější než u dospělých. Navíc když se kůže spálí v dětství, znamená to zvýšené riziko onemocnění zhoubným nádorem v dospělosti. Je již obecně známo, že kůže si pamatuje všechna poškození a je kvůli nim v budoucnu vnámavější k dalším komplikacím, ať již v podobě větší citlivosti, ekzémům nebo dokonce i nádorovým onemocněním.

Jak, kde a kdy se před slunečním zářením chránit

Záření ze Slunce se skládá kromě viditelného světla z infračervených paprsků, které zodpovídají za jeho tepelné vlastnosti, a ultrafialového záření, které má významné biologické účinky. Z hlediska vzniku nádorových onemocnění je rozhodující především záření v ultrafialové oblasti. Ultrafialové spektrum dělíme na 3 části: UVA, UVB a UVC. Nejkratší vlnovou délku, a tím i největší riziko pro vznik nádorů má UVC záření. Sluneční světlo ale dopraví na zemský povrch převážně UVB a UVA záření. UVB záření má kratší vlnovou délku, tedy nižší energii, nižší průnik do kůže i atmosféry, ale závažnější biologické účinky než UVA.

Opalovacími přípravky se obvykle mažeme až u moře, přitom bychom ale měli svou kůži chránit už na běžné pochůzce ve městě. U dětí jsme ještě opatrnější. Snažíme se nechodit s nimi na přímé slunce mezi 11. a 15. hodinou, kdy je sluneční záření nejintenzivnější. Za jasných dnů by měly mít menší i větší děti na hlavě klobouček nebo jinou ochranu proti slunci, oči chráníme slunečními brýlemi. Krém nebo mléko s ochrannými faktory namažeme i na části těla chráněné oděvem.

Tipy redakce

Nivea

Ochrana před sluncem s produkty NIVEA SUN

Na pláži, u bazénu, na dětském hřišti, ale třeba i při rodinném výletě na kolech. Tady všude se můžete spolehnout na okamžitou ochranu před UVA a UVB zářením. Dětské mléko na opalování Ultra Protect & Play OF 50+ je až 3krát déle voděodolné oproti standardním voděodolným přípravkům. Ustojí dětské hrátky na písku, ve vodě a je vysoce odolné i vůči dětskému potu. A ochranný faktor 50+? Nutnost, pokud chcete svého potomka opravdu účinně chránit před škodlivými účinky slunečních paprsků. Navíc obsahuje přírodní mandlový olej, který pečuje o dětskou pokožku. Dětské mléko na opalování od NIVEA neobsahuje UV filtry octinoxate, oxybenzone, octocrylene ani mikroplasty. Jeho složení je ze 76 % biologicky odbouratelné a tuba i víčko jsou z 50 % vyrobené z recyklovatelného plastu. Ideální parťák na léto k vodě: NlVEA SUN dětské mléko na opalování Ultra Protect & Play OF 50+.

Labello

Ochrana před sluncem s produkty Labello

Nenechte sluneční paprsky, aby vám vzaly široký úsměv, a vyhněte se popraskaným rtům! Inovativní složení balzámu se postará o perfektní 24hodinovou hydrataci. Ochranný faktor 30 zase zajistí ochranu před spálením a škodlivým UVA a UVB zářením. Rty jsou dokonale vláčné, intenzivně hydratované a maximálně chráněné. Obal balzámu je navíc 100% recyklovatelný, a tak šetrný i ke rtům i přírodě. Ten nejlepší společník (nejen) na slunečné odpoledne: Labello Balzám na rty Sun Protect.

Péče po slunění s produkty Saloos

Zklidňující Bio Aloe vera gel Saloos s maximálním obsahem 100% bio šťávy z aloe a patentovaným anti-age komplexem Fucocert® je ideální péčí o pokožku celého těla, obličej i vlasy. Intenzivně hydratuje a podporuje přirozené regenerační procesy a zklidnění pokožky.

Saloos

Obsahuje blahodárnou bio šťávu z aloe vera, která je vyhlášeným antioxidantem a znamenitým pomocníkem i při akné a ekzému. Díky vysokému obsahu vitaminů a prospěšných aktivních látek podpoří regenerační a omlazující procesy. Pleť ocení také jeho extra hydratační schopnosti, se kterými chrání kůži před dalším vysušováním a šupinatěním. A nejenže dlouhodobě hydratuje a zklidňuje, ale navíc se dokonale vstřebává a nelepí. Poskytuje první pomoc po opalování, holení nebo štípnutí hmyzem.

Ochrana před sluncem s produkty Essenté

Essenté Ochranný krém SPF 30 s kombinací moderních UV filtrů, speciální směsi beta-karotenu a karotenoidů ze sladkovodních řas, s extraktem z rozmarýny a vitamínem E chrání buňky před oxidačním stresem, posiluje kožní bariéru a zabraňuje tak předčasnému stárnutí pokožky.

Essente

Obsažený olej z katránu etiopského a panthenol pleť zklidňují, hydratují a dodávají jí hebkost. Díky obsahu aktivních látek je vhodný i jako běžný denní krém v letních měsících, protože se dokonale postará o veškeré potřeby pokožky.

Péče po slunění s produkty 2Derm REHA

Bariérový rehabilitační krém 2Derm REHA special je doslova první pomocí a úlevou při stavech sluncem spálené kůže, a skvěle se hodí i pro ochranu kůže, její ošetření a rehabilitaci po dlouhém slunění a pobytu na slunci. Díky své příjemné emulzní textuře se dobře roztírá, rychle se vstřebá, a hlavně začíná okamžitě působit na spálených nebo podrážděných místech. Má protizánětlivý chladivý účinek, snižuje citlivost spálené kůže a také má žádoucí vliv na podporu hojení.

2DermReha

Dokáže tak vytvořit na pokožce náhradní bariérovou vrstvu, pod níž se může kůže hojit a zamezí zároveň i ztrátě hydratace pokožky a průniku škodlivin do jejích vnitřních struktur. Hodí se i jako prevence a ochrana před sluněním. Chrání totiž kůži také před stárnutím vlivem UV světla, udržuje ji vláčnou, rychle zmírňuje zarudnutí pokožky od slunce nebo zklidňuje podrážděnou kůži. Vhodná je například jeho aplikace pod opalovací přípravek, kdy dokáže zabránit stavům sluneční alergie.

Jarní krása – speciál o kosmetice

1. část: Správné čištění pleti, hydratace, relaxace a výživa

2. část: Náprava problémů na kůži – pigmentové skvrny, sjednocení odstínu pleti, odstranění začervenání

3. část: Pravidelná každodenní péče o pleť

4. část: Hloubková péče o pleť

Čištění, peeling, pleťová maska – péče krok za krokem

5. část: Péče o tělo – peeling, péče po sprše a koupeli

6. část: Jak se vypořádat s pocením – antiperspiranty a deodoranty

7. část: Běžná péče o vlasy by měla kromě mytí zahrnovat i péči a styling

8. část: Péče o vlasy barvené, poškozené, narušené

12. část: Péče o ruce a nehty

Bylinná kosmetika z pod Blaníka

14. část: Bio kvalita a ekologická kosmetika

Aromaterapeutická kosmetika z přírody

15. část: Kosmetika na problematickou pokožku


Romana Černá a redakce

29. 4. 2024


Zpět na přehled článků


Kouzlo prvního doteku

V jeho očích se zrcadlí celý náš svět. Už když se na něj těšíme, představujeme si, co všechno mu ukážeme a jak o něj budeme pečovat. A když se konečně setkáme, všechno se navždy změní. První dotek mezi miminkem a rodičem je magický okamžik, něžné gesto, které utváří pouto mezi nimi. Pro miminko je velmi důležitý, pomáhá mu budovat… Celý článek >>

Co jíst v době kojení

Když se po prvních dnech a týdnech kojení miminka úspěšně rozběhne, vypadá to, že všechno půjde „jako na drátkách“. Jenomže uplynou dva tři měsíce a maminka se začne cítit unavená ještě víc než dřív, je vyčerpaná, ztrácí dobrou náladu a s tím se tenčí i zásoby mléka. V té chvíli je potřeba zamyslet se nad výživou. Mnohá žena totiž v… Celý článek >>

Aquapalace nabídl malým návštěvníkům koncert…

Aquapalace Praha a jeho Vodní svět se stal dějištěm události, která potěšila děti malé i větší. Jejich oblíbená kamarádka Kája se svým maňáskovým kolegou Bambuláčkem vystoupila hned na dvou koncertech a pokřtila nový zpěvník se svými písničkami. ==**Zábava a chytlavé písničky** Prostředí Vodního světa, kde mohou děti dovádět v… Celý článek >>