Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Jarní krása: Péče o vlasy barvené, poškozené, narušené...


Jarní krása: Péče o vlasy barvené, poškozené, narušené...

Přirozený vzhled, lesk, barva podle módních trendů, zdravé a neroztřepené konečky a samozřejmě odpovídající objem. Na své vlasy máme značné nároky, a to i v případě, když nám příroda nadělila úplně jiný typ, než bychom si přáli. Jak se o ně postarat, aby byly krásné, i když je barvíme, vystavujeme nepřízni počasí a náročnému životnímu prostředí?

Mytí a výběr šamponu hraje významnou roli

Mohlo by se zdát, že mytí vlasů je úplně jednoduchá záležitost, a největší podíl na úspěchu má následná péče a styling. Přitom nevhodně zvoleným šamponem a nešetrným mytím můžeme vše zkomplikovat. Mytí má za úkol odstranit nečistoty z vlasů i kůže, zároveň ale kůži nadměrně nezatížit a vlasy nepoškodit.

Při výběru šamponu vycházíme z typu vlasů, jejich okamžité kondice a způsobu, jak o ně pečujeme. Jiný produkt zvolíme na vlasy brzy se mastící a odlišný zase na vlasy často barvené. Při mytí pak jemně masírujeme pokožku hlavy, netřeme ji, ani neškrábeme nehty. Konečky vlasů jen jemně promneme šamponem, aby se vlasy nezacuchaly. Při mytí se přirozeně vlasy uvolňují a pár jich vypadne, to je zcela běžné. Pokud je ale nešetrným mytím příliš zacucháme, můžeme při následném rozčesávání vytrhat spoustu dalších a nebo poškodit konečky.

Péče, která pomáhá a vlasy nezatíží

Přípravky používané po umytí vlasů mohou být určeny k následnému opláchnutí, nebo se na vlasech ponechávají, označují se někdy jako bezoplachové. U každého přípravku se řídíme doporučením výrobce, dodržujeme dobu působení na vlasech a použité množství. Příliš velké množství přípravku může mít opačný vliv, než jakého chceme docílit – vlasy mohou být zplihlé, ztěžklé a hůř se upravují. Na roztřepené konečky není třeba brát hned nůžky – lehký olej je může uhladit a dodat jim chybějící lesk. Barveným vlasům často potřebujeme dodat energii, blondýnky přirozené i odbarvené se zase rády zbaví žlutavých odlesků v dnes módní platinové kštici.

Styling podle způsobu úpravy a typu účesu

Nabídka produktů pro finální úpravu je bohatá, proto je dobré zaměřit se na výběr takových, jež odpovídají způsobu, jakým si vlasy upravujeme. Budeme si chtít vlasy upravit do měkkých vln? Pak použijeme styling, který vlasům ponechá přirozený vzhled, zůstanou měkké a poddajné. Preferujeme výrazný rozcuch z krátkých vlasů? Potom bude potřeba je příslušným způsobem zafixovat. Můžeme si vybírat tužidla, která vlasy nadlehčí u kořínků a nezatíží délky, nebo zafixují vlny, které vyrobila žehlička či kulma. Čím je nabídka bohatší, tím obezřetněji bychom měli vybírat to, co nám přesně vyhovuje. A úplně ideální je konzultace s kadeřníkem nebo kadeřnicí, k nimž už nějaký ten pátek chodíme. Znají dobře naše vlasy a poradí, jak nejlépe o ně pečovat i doma.

Tipy redakce

Nová profesionální řada značky Biolage pro péči o chemicky zatížené vlasy

Nová řada BOND THERAPY obnovuje vlasové vazby u extrémně poškozených vlasů.

Řada byla speciálně vyvinuta pro vlasy nadměrně zatížené chemickými službami, jako je například odbarvování, ale také každodenní nešetrné používání tepelných nástrojů. Bez ohledu na to, zda jsou vaše vlasy husté nebo jemné, rovné nebo kudrnaté, řada Biolage Bond Therapy obnovuje a vyživuje každý typ vlasů. Biolage Bond Therapy obohacená o kyselinu citronovou a pečující olej pomáhá vytvářet vlasové vazby uvnitř i na povrchu vlasového vlákna.

Značka Biolage získala certifikát Leaping Bunny a nabízí veganské produkty s bohatou texturou a rostlinným složením. Svůj závazek udržitelnosti prokazuje také použitím obalů vyrobených až z 95% recyklovaných postspotřebitel­ských materiálů.

Složení všech produktů řady je obohacené o kokosový olej a kyselinu citrónovou pro hloubkovou výživu vlasů a posílení vazeb uvnitř vlasu. Zatímco kyselina citrónová působí jako účinná regenerační látka, která posiluje oslabené vazby uvnitř vlasů a zvyšuje jejich pevnost a odolnost, kokosový olej poskytuje vlasům hloubkovou hydrataci. Chrání povrch vlasů a zanechává je zdravější, lesklejší, uhlazenější a hloubkově vyživené.

• Vlasy jsou hebké a viditelně méně poškozené.

• Posiluje oslabené vazby ve vlasech.

• Vlasy se snadno rozčesávají.

• Vlasy nejsou zatížené.

• Vlasy působí zdravě na pohled i na dotek.

Biolage

1. KROK – VÝŽIVA: PRE-ŠAMPON

Bond Therapy pre-šampon hloubkově vyživuje vlasy a zároveň posiluje vlasové vazby. Exkluzivní složení minimalizuje lámání, viditelně redukuje vzhled roztřepených konečků až o 78 %* a zanechává vlasy snadno upravitelné. Vlasy jsou na pohled i na dotek intenzivně vyživené.

Použití: Vmasírujte do vlhkých vlasů, nechte působit 5 až 10 minut. Neoplachujte. Následně použijte šampon Bond Therapy, vytvořte pěnu a opláchněte. Poté použijte balzám.

Biolage

2. KROK – MYTÍ: ŠAMPON

Ultra pečující složení, obohacené o kokosový olej a kyselinu citrónovou, posiluje vlasové vazby, díky čemuž jsou vlasy 2× silnější. Toto šetrné složení vlasy nejen pročišťuje, ale zároveň je zanechává výrazně hebčí, hloubkově hydratované a snadno upravitelné.

Použití: Po použití Pre-šamponu vmasírujte do vlhkých vlasů. Vytvořte pěnu a opláchněte. Poté použijte balzám.

Biolage

3. KROK – PÉČE: BALZÁM

Vyživující balzám, který při dlouhodobém používání uhlazuje vlasy a utváří vazby uvnitř vlasů. Po aplikaci balzámu jsou vlasy vyživené, méně lámavé, až 16× více hydratované, a výrazně snáze se upravují.

Použití: Po umytí vlasů šamponem aplikujte na vlhké vlasy. Nechte působit 1 až 3 minuty a poté opláchněte.

Biolage

4. KROK – OCHRANA: UHLAZUJÍCÍ KRÉM

Poslední krok na cestě k posíleným, lehce rozčesatelným, hebkým a lesklým vlasům. Krémová bezoplachová péče, která kontroluje krepovitost, dodává lesk, ošetřuje a vytváří vazby uvnitř vlasů. Výsledkem jsou 11× uhlazenější a 3× silnější vlasy, díky čemuž je upravíte snadno a jednoduše. Kromě toho poskytuje vlasům termoochranu až do 230 °C.

Biolage All-in-one pro všechny typy vlasů

Pro vlasy rovné či kudrnaté, jemné či silné, mokré či suché, má značka Biolage hned dva multifunkční produkty, které lze použít pro více situací.

Biolage

Multifunkční sprej pomáhá zvýraznit lesk, chrání proti krepatění, usnadňuje rozčesávání, poskytuje termoochranu, zabraňuje roztřepeným konečkům. Je vhodný pro všechny typy vlasů i pro vlasy barvené.

Použití: Lze jej použít na mokré nebo suché vlasy jako bezoplachovou péči.

Biolage

Multifunkční olej se rychle vstřebává a ihned dodává vlasům lesk a hebkost. Hydratuje vlasy bez zatížení. Je obohacený o moringový olej, který je známý svými ochrannými a hydratačními vlastnostmi. Má víceúčelové složení, takže je možné jej použít jako předšamponovou, bezoplachovou nebo konečnou péči. Hodí se i pro konečnou úpravu při stylingu.

Použití: Jako předšamponovou péči se aplikuje na suché vlasy, kartáčem se rozčeše do vlasů, následuje použití šamponu a balzámu. Jako bezoplachovou péči se používá na umyté vlasy vysušené ručníkem nebo na suché vlasy pro lesk a hebkost. Lze jej použít i jako noční péči před spaním, vlasy jsou pak ráno hebké a snadno se rozčesávají.

Jarní krása – speciál o kosmetice

1. část: Správné čištění pleti, hydratace, relaxace a výživa

2. část: Náprava problémů na kůži – pigmentové skvrny, sjednocení odstínu pleti, odstranění začervenání

3. část: Pravidelná každodenní péče o pleť

4. část: Hloubková péče o pleť

Čištění, peeling, pleťová maska – péče krok za krokem

5. část: Péče o tělo – peeling, péče po sprše a koupeli

6. část: Jak se vypořádat s pocením – antiperspiranty a deodoranty

7. část: Běžná péče o vlasy by měla kromě mytí zahrnovat i péči a styling

10. část: Jak se chránit proti UV záření

12. část: Péče o ruce a nehty

Bylinná kosmetika z pod Blaníka

14. část: Bio kvalita a ekologická kosmetika

Aromaterapeutická kosmetika z přírody

15. část: Kosmetika na problematickou pokožku


Romana Černá a redakce

23. 4. 2024


Zpět na přehled článků


Kouzlo prvního doteku

V jeho očích se zrcadlí celý náš svět. Už když se na něj těšíme, představujeme si, co všechno mu ukážeme a jak o něj budeme pečovat. A když se konečně setkáme, všechno se navždy změní. První dotek mezi miminkem a rodičem je magický okamžik, něžné gesto, které utváří pouto mezi nimi. Pro miminko je velmi důležitý, pomáhá mu budovat… Celý článek >>

Co jíst v době kojení

Když se po prvních dnech a týdnech kojení miminka úspěšně rozběhne, vypadá to, že všechno půjde „jako na drátkách“. Jenomže uplynou dva tři měsíce a maminka se začne cítit unavená ještě víc než dřív, je vyčerpaná, ztrácí dobrou náladu a s tím se tenčí i zásoby mléka. V té chvíli je potřeba zamyslet se nad výživou. Mnohá žena totiž v… Celý článek >>

Aquapalace nabídl malým návštěvníkům koncert…

Aquapalace Praha a jeho Vodní svět se stal dějištěm události, která potěšila děti malé i větší. Jejich oblíbená kamarádka Kája se svým maňáskovým kolegou Bambuláčkem vystoupila hned na dvou koncertech a pokřtila nový zpěvník se svými písničkami. ==**Zábava a chytlavé písničky** Prostředí Vodního světa, kde mohou děti dovádět v… Celý článek >>