Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Jarní krása: běžná péče o vlasy by měla kromě mytí zahrnovat i péči a styling


Jarní krása: běžná péče o vlasy by měla kromě mytí zahrnovat i péči a styling

Vlasy mohou mít různou barvu i kvalitu, mohou být rovné, kudrnaté, někdo nosí rád dlouhé, jiný dá přednost krátkým. Pro všechny ale platí, že způsob péče se na nich dříve či později projeví.

Po mytí následuje péče, důležitý je styling

Někdy se vlasy více mastí, jindy jsou spíš vysušené. Nejen podle toho si vybíráme vhodný šampon na mytí. Důležitý je také stav vlasové pokožky – může být přecitlivělá, s lupy, příliš se mastící. A jak pečovat o vlasy, které se u konečků mastí a délky jsou suché?

Hodně toho můžeme ovlivnit následnou péčí a vhodným stylingem. Po umytí jsme zvyklí používat kondicionér pro uhlazení a snadné rozčesávání vlasů. Vybíráme opět podle typu a kvality vlasů. Pro některé vlasy je vhodnější bezoplachová péče – gel, krém, olej nebo sprej, který se jen vetře nebo nastříká do vlasů po umytí a již se nesmývá. Co se týče stylingu, tady záleží na délce vlasů a typu střihu a účesu. Dříve se doporučovalo co nejčastěji nechat vlasy jen volně uschnout, dnes často najdeme i doporučení ošetřit vlasy termoochranným přípravkem a poté je vysušit fénem. Tady nejlépe poradí kadeřník, který vlasy dobře zná, a ví, jak se mu s nimi pracuje.

Náš typ vlasů je předem určen, péče by tomu měla odpovídat

Typ vlasu je určen jeho příčným průřezem. Rovné hladké vlasy mají řez kulatý, kdežto vlasy kudrnaté mají průřez oválný. Růst vlasů, jejich hustota a typ závisí na hormonální činnosti organismu. Například v těhotenství hladina některých hormonů stoupá, proto mohou být vlasy lesklejší, hustší a také se často více mastí. Ve většině případů jsou ale ženy se svými vlasy v těhotenství spokojenější. Po porodu se ovšem hladina těhotenských hormonů prudce sníží a vlasy začnou více vypadávat. Tím však nejsou porušeny vlasové papily a po několika měsících se hustota vlasů vrátí k původnímu stavu.

Jak často mýt vlasy? Jak je potřeba.

Neexistuje žádná přesně stanovená doba, po které je třeba vlasy umývat. Někdy je zapotřebí mýt vlasy třeba denně. Potom je ale potřeba mýt je vlasovým šamponem pro časté používání, který je šetrnější. Volba šamponu je důležitá pro udržení vlasů i vlasové pokožky v dobré kondici. Poradí v kadeřnictví, u problematické pokožky například s lupy existují i přípravky, které lze zakoupit v lékárně.

Obecně lze říci, že při mytí postupujeme tak, abychom pokožku i vlasy zbavili nečistot, aniž bychom je poškodili nebo kůži na hlavě podráždili.Při každém mytí vlasů nejdříve trochu šamponu v dlani zředíme vodou a teprve potom jej aplikujeme na pokožku hlavy. Vlasy oplachujeme příjemně vlažnou vodou. Voda příliš teplá, ale i příliš studená podporuje rychlejší maštění vlasů, případně může i narušit kondici pokožky.

Tipy redakce

MariaNila

Péče o vlasy Maria Nila

Pro zdravé a čisté vlasy vyzkoušejte šampon Maria Nila Purifying Cleanse. Pomůže odstranit nečistoty a maz, zbaví vlasy zbytků kosmetických přípravků, regeneruje, dodává objem a příjemně voní.

TangleTeezer

Péče o vlasy s Tangle Teezer

Oblíbený typ kartáčů Tangle Teezer má i speciální řadu Ultimate Detangler, kartáč s rukojetí, který má delší a silnější zuby, hodí se tudíž i pro dlouhé husté vlasy. Tato řada se hodí speciálně pro vlhké vlasy, pro rozčesávání po umytí nebo při nanášení péče. Minimalizuje zatrhávání vlasů a jejich lámání při česání.

Jarní krása – speciál o kosmetice

1. část: Správné čištění pleti, hydratace, relaxace a výživa

2. část: Náprava problémů na kůži – pigmentové skvrny, sjednocení odstínu pleti, odstranění začervenání

3. část: Pravidelná každodenní péče o pleť

4. část: Hloubková péče o pleť

Čištění, peeling, pleťová maska – péče krok za krokem

5. část: Péče o tělo – peeling, péče po sprše a koupeli

6. část: Jak se vypořádat s pocením – antiperspiranty a deodoranty

8. část: Péče o vlasy barvené, poškozené, narušené

10. část: Jak se chránit proti UV záření

12. část: Péče o ruce a nehty

Bylinná kosmetika z pod Blaníka

14. část: Bio kvalita a ekologická kosmetika

Aromaterapeutická kosmetika z přírody

15. část: Kosmetika na problematickou pokožku


Romana Černá a redakce

23. 4. 2024


Zpět na přehled článků


Kouzlo prvního doteku

V jeho očích se zrcadlí celý náš svět. Už když se na něj těšíme, představujeme si, co všechno mu ukážeme a jak o něj budeme pečovat. A když se konečně setkáme, všechno se navždy změní. První dotek mezi miminkem a rodičem je magický okamžik, něžné gesto, které utváří pouto mezi nimi. Pro miminko je velmi důležitý, pomáhá mu budovat… Celý článek >>

Co jíst v době kojení

Když se po prvních dnech a týdnech kojení miminka úspěšně rozběhne, vypadá to, že všechno půjde „jako na drátkách“. Jenomže uplynou dva tři měsíce a maminka se začne cítit unavená ještě víc než dřív, je vyčerpaná, ztrácí dobrou náladu a s tím se tenčí i zásoby mléka. V té chvíli je potřeba zamyslet se nad výživou. Mnohá žena totiž v… Celý článek >>

Aquapalace nabídl malým návštěvníkům koncert…

Aquapalace Praha a jeho Vodní svět se stal dějištěm události, která potěšila děti malé i větší. Jejich oblíbená kamarádka Kája se svým maňáskovým kolegou Bambuláčkem vystoupila hned na dvou koncertech a pokřtila nový zpěvník se svými písničkami. ==**Zábava a chytlavé písničky** Prostředí Vodního světa, kde mohou děti dovádět v… Celý článek >>