Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Co jste potřebovali vědět o striích


Co jste potřebovali vědět o striích

Drobné jizvičky na kůži našeho těla mohou občas trochu svědit, ale nejsou vůbec nebezpečné nebo škodlivé. Přesto je nikdo z nás nevítá s nadšením. Někdo je neřeší a přijímá je jako součást sebe sama, jiný se snaží je odstranit nebo alespoň částečně vymazat, protože je považuje za vadu na kráse.

Nikdo nejsme dokonalý. Pokud jde o naši tělesnou schránku, čím jsme starší, tím více je to znát. Čas a to, co jsme prožili, na nás nechávají nesmazatelné stopy. Patří mezi ně i strie, které postihují až 40 % populace, a to jak mužů, tak i žen. Mívají různou velikost, tvar, barevný odstín či hloubku. Mohou mít například podobu úzkých zvlněných pásků nebo drobných nitek. Když jsou čerstvé, bývají tmavší, postupně pak blednou, až do stříbřitě šedého odstínu. Jak vypadají, závisí zejména na tom, co strie způsobilo, a jak dlouho je máte, ale také na barvě a typu vaší pokožky či na místě, na němž se objevují.

Jak a proč vznikají strie?

Vznik strií obecně souvisí s rychlým natažením, někdy i zmenšením kůže, což má nejčastěji souvislost s přírůstkem či úbytkem tukové nebo svalové tkáně. Ačkoli je kůže elastická a umí se do značné míry změnám přizpůsobit, pokud jsou změny rychlé a markantní, zanechá to na ní stopy. Při náhlém natažení kůže se potrhají kolagenová a elastinová vlákna ve střední vrstvě kůže (dermis). Tyto trhliny se pak na povrchu pokožky projeví jako jizvičky, protože se kůže nemůže tak rychle obnovit a hlubší vrstva zůstává odhalena.

Strie se nejčastěji tvoří v místech, kde se nejvíce ukládá tuk. Je to tedy na břiše, hrudníku, hýždích, bocích a stehnech. Strie se ale mohou objevit prakticky kdekoli, třeba i na zádech či pažích. Nejčastější příčinou jejich vzniku je náhlý růst nebo přibírání na váze. Bývá to zpravidla v období puberty a těhotenství, ale se vznikem strií se setkáváme také například u pacientů s hormonální léčbou. Svou roli přitom hraje genetická dispozice.

Dají se strie odstranit?

Úplně se zbavit strií a mít pokožku jako dřív bohužel není možné. Jakmile se jednou trhlinky a jizvičky vytvoří, jde o nevratnou změnu. Dobrou zprávou je, že se dá jejich vzhled a viditelnost výrazně zlepšit. Řešení nabízejí buď dermatologové s laserovou či světelnou terapií, mikrodermabrazí (odstranění tenké vrstvy kůže) nebo aplikací roztoku s retinolem.

Nivea

Účinné a inovativní řešení nabízí také NIVEA v podobě produktů řady NIVEA LUMINOUS630®. Oč se jedná? V roce 2020 uvedla NIVEA řadu péče o pleť Cellular Luminous630®, která byla výsledkem 10 let pečlivého výzkumu, během něhož odborníci testovali více než 50 000 molekul. Nakonec byla úspěšná molekula číslo 630, která vyrovnává pigmentaci, a tím redukuje tmavé skvrny. Úspěšná řada, která nabízí účinné produkty pro boj proti pigmentovým skvrnám, se nyní rozšiřuje o další dva produkty, které jsou zaměřeny na péči o tělo. Je určena všem, kdo chtějí snížit viditelnost strií a slunečních či pigmentových skvrn.

Nivea

Tělové olejové sérum LUMINOUS630®

Vysoce efektivní složení obsahuje patentovanou účinnou látku LUMINOUS630®, která vyrovnává tón pokožky a výrazně snižuje viditelnost pigmentových skvrn a strií způsobených těhotenstvím či hormonálními a váhovými změnami. Při pravidelném používání pomáhá předcházet tvorbě nových strií. Okamžitě po aplikaci séra je pokožka po celých 48 hodin jemná a hladká. První viditelné výsledky se pak dostaví po 2 týdnech a ideálního stavu dosáhnete po měsíci pravidelného používání.

Potvrzení účinnosti:

V roce 2022 se zúčastnilo 172 žen čtyřtýdenní studie, během níž testovaly olejové sérum s Luminous630®. 97 % respondentek potvrdilo, že mají zájem výrobek používat i nadále, aby si udržely dosažené výsledky.

Nivea

Tělový krém LUMINOUS630®

Pečující složení bude pokožku nejen hýčkat, ale přispěje k řešení strií a slunečních či pigmentových skvrn. Díky patentované látce LUMINOUS630® sjednocuje tento tělový krém barevný tón pokožky a redukuje viditelnost strií i pigmentových skvrn již za 4 týdny pravidelného používání. Navíc pokožku okamžitě intenzivně vyživí a hydratuje na dlouhých 48 hodin.

Nivea


Text a foto: prezentace značky Nivea

2. 5. 2024


Zpět na přehled článků


Kouzlo prvního doteku

V jeho očích se zrcadlí celý náš svět. Už když se na něj těšíme, představujeme si, co všechno mu ukážeme a jak o něj budeme pečovat. A když se konečně setkáme, všechno se navždy změní. První dotek mezi miminkem a rodičem je magický okamžik, něžné gesto, které utváří pouto mezi nimi. Pro miminko je velmi důležitý, pomáhá mu budovat… Celý článek >>

Co jíst v době kojení

Když se po prvních dnech a týdnech kojení miminka úspěšně rozběhne, vypadá to, že všechno půjde „jako na drátkách“. Jenomže uplynou dva tři měsíce a maminka se začne cítit unavená ještě víc než dřív, je vyčerpaná, ztrácí dobrou náladu a s tím se tenčí i zásoby mléka. V té chvíli je potřeba zamyslet se nad výživou. Mnohá žena totiž v… Celý článek >>

Aquapalace nabídl malým návštěvníkům koncert…

Aquapalace Praha a jeho Vodní svět se stal dějištěm události, která potěšila děti malé i větší. Jejich oblíbená kamarádka Kája se svým maňáskovým kolegou Bambuláčkem vystoupila hned na dvou koncertech a pokřtila nový zpěvník se svými písničkami. ==**Zábava a chytlavé písničky** Prostředí Vodního světa, kde mohou děti dovádět v… Celý článek >>