Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Děti někdy odmítají jíst zeleninu...protože je zelená. Jak si s tím poradit?


Děti někdy odmítají jíst zeleninu...protože je zelená. Jak si s tím poradit?

Zeleninové jídlo nebo svačinka by měly být samozřejmostí v jídelníčku batolete. Malí gurmáni ale poměrně často odmítají nejen listový salát, ale někdy i většinu další zelené zeleniny.

S rajčátky nebo mrkví problém nebývá, špenát a kedlubny se ale velké oblibě netěší. Přitom právě tyto druhy zeleniny dodávají dětem mimořádně přínosné složky výživy, ať se jedná o kyselinu listovou nebo další vitamíny a stopové prvky. Jak ji tedy zakomponovat do stravy, aby ji batole přijalo za svou?

Když vadí zelená…

…můžeme ji zamaskovat. Říká se, že děti odmítají některé druhy zeleniny, protože je zelená. Pokud malý strávník odmítá byť jen centimetrový kousek listového salátu, zkusme zeleninu zakomponovat v menším množství do jídla jiné barvy. Dobrým základem může být bramborová kaše, do níž lze zamíchat trochu uvařené brokolice, nasekaného špenátu nebo kapusty. Nesmí jí být mnoho, aby kaše zůstala žlutá. Když se tato metoda ujme, lze postupně množství zeleniny zvyšovat a časem se propracovat k jejímu většímu podílu. Brokolici by mohly děti akceptovat i v omáčce na těstovinách, pokud přidáme ještě například kukuřici. Zeleniny dáváme opět zpočátku méně a ve velmi malých kouscích. Právě brokolici bychom se měli snažit dítěti do jídla zařazovat často. Obsahuje vitamíny C, E, betakaroten, vitamíny skupiny B, ale také vlákninu a cenné stopové prvky.

Kedlubny mohou být i dušené nebo zapečené

Spousta dětí chroupání mladých kedlubniček miluje. Pokud mezi ně náš potomek nepatří, pak by mu třeba mohly zachutnat kedlubny tepelně upravené. Trochu přitom ztratí ze své zelené barvy, vitamíny a stopové prvky (zejména vápník, železo, fosfor a draslík) jim ale při šetrné úpravě ve velké míře zůstanou. Nastrouhané kedlubny se po velmi krátkém podušení změní v lahodné sladké „zelí“, které může doprovodit maso s brambory. Existují ale i další možnosti, jak dětem kedlubny podat třeba k svačině, i když je jinak syrové odmítají. Když je nastrouháme na hrubém struhadle a zamícháme s našlehaným tvarohem, ve vzniklé pomazánce děti zeleninu možná ani nezaregistrují.

Špenát do nádivky nebo omelety

Listový špenát, zejména pokud je mladý, patří k zelenině pro zdraví velmi prospěšné. Děti ale špenát dost často odmítají a priori, aniž ochutnaly. Pokud je odrazuje výrazná zelená barva, pomůže přidat velmi nadrobno nasekaný špenát zamíchaný do velikonoční nádivky nebo těsta na omeletu. Opět by nemělo být barevně výrazné zeleniny mnoho, abychom děti neodradili. Nádivky i omeleta ale patří k oblíbeným jídlům, a tak by se pomocí tohoto malého triku děti mohly se špenátem smířit. Další možností je přidání nasekaného špenátu nebo spařených listů kapusty do sekané. A znovu se budeme zpočátku řídit heslem „méně je více“. Časem možná budeme moci podíl zeleniny významně zvýšit. Ostatně, v určitém věku se dětská obava ze zeleného jídla často ztratí jako pára nad hrncem.


Romana Černá

23. 4. 2024


Zpět na přehled článků


Vyzkoušejte si znakování s miminky na BabySigns

Každá máma, která si relativně snadno se svým dítětem dokáže porozumět o tom, co potřebuje, tohle zažila. Dítě ukazuje na předměty nebo z okna či nějakým směrem ze svého kočárku, vydává přitom zvuky, kterým ještě není rozumět, a čeká, že s ním na to téma zahájíte debatu, nebo mu přinejmenším budete rozumět. Občas to odhadneme, ale… Celý článek >>

Jarní krása: Kosmetika na problematickou pokožku

Kůži jako největší orgán lidského těla je dobré udržovat v dobré kondici. Nejde jen o kosmetický aspekt. Zdravá pokožka bez vnějšího narušení a bez chorobných projevů totiž lidskému tělu tvoří doslova ochranný obal. ==**Brání vstupu infekce** Poškozením v kůži se do těla může dostat infekce, která je někdy pro lidský organismus tak… Celý článek >>

Co chceme vědět těsně před porodem

Poslední čtyři týdny před termínem porodu už obvykle bývá bříško pořádně velké a nejedna maminka si pomyslí, že by bylo nejlepší, kdyby už měla porod za sebou. Ty zbývající týdny ale děťátko potřebuje k dokončení svého vývoje. A to není všechno: tělo se připravuje na porod stejně jako miminko v děloze. ==**Urychlí porod zvýšená… Celý článek >>