Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Velikonoční vajíčka: jak připravit koledu a co s ní


Velikonoční vajíčka: jak připravit koledu a co s ní

Oblíbené svátky, které naplno otevírají dveře jaru, jsou za dveřmi. Patří k nim pomlázka, koleda a samozřejmě kraslice. Jak je co nejnápaditěji ozdobit, a co s vajíčky, které si přineseme z koledy domů?

Příprava na Velikonoce začíná již čtyřicetidenním půstem, který zahajuje Popeleční středa. V tento den sype kněz věřícím na čelo popel do znaku kříže. Velikonoce se slaví v týdnu, který začíná Květnou nedělí. Tato neděle je následující po prvním jarním úplňku, který nastane po průchodu Slunce jarním bodem. Letos připadá datum Velikonoční neděle na 30. března.

Kraslice vycházejí z lidových velikonočních zvyků

Zdobení vajíček, které připravujeme pro koledníky na pomlázku, může mít řadu různých podob. Především se musíme rozhodnout, jestli budeme zdobit vajíčka vařená natvrdo, nebo jen skořápky zbavené obsahu, tzv. výdunky. Z praktických důvodů se ale pro koledníky hodí spíš vajíčka vařená, zatímco pro okrasu příbytku si zvolíme vajíčka s vyfouknutým obsahem. Ty získáme, když na obou vrcholcích prorazíme do skořápky malý otvor, do jednoho foukáme a několikrát vyfoukneme obsah do připravené misky nebo hrnečku. Zato na pomlázku si přichystáme vajíčka uvařená natvrdo.

Sencor

Dokonale a snadno uvařená

Vařič od Sencor SEG 710BS (doporučená cena 299 Kč) zajistí vždy dokonale uvařená a snadno loupatelná vajíčka. S vestavěným elektronickým časovačem se zvukovou signalizací budou vždy uvařená přesně tak, jak požadujete a pro své recepty potřebujete. (Vařič vajec i další šikovné pomocníky do kuchyně najdete na www.sencor.cz.)

Jak je vybrat

Vejce patří mezi výživově hodnotné potraviny. Nemusíme mít obavu z cholesterolu, který sice vaječný žloutek obsahuje, dřívější názor, že konzumace vajec není vhodná právě kvůli cholesterolu, už je totiž překonán, větší důraz se klade na způsob úpravy a konzumované množství. Vejce natvrdo jsou tudíž vhodnější než vajíčka smažená na tuku. Při nákupu bychom měli vybírat jen vejce s neporušenou skořápkou a dostatečně dlouho trvanlivostí. A jak poznat, z jakého chovu vejce pocházejí? Chcete-li vejce od slepic z volného výběhu, měla by být na skořápce vytištěna číslice 1, jsou-li vejce z bio chovu, bude to 0. Vajíčka od slepic v halách se označují číslicí 2 a z klecových chovů mají označení 3.

Tradice hrají hlavní roli

Vajíčko samo nese mimo jiné i symboliku rodícího se života. Jako dárek musí být vajíčko pěkně omalované. Tradiční a nejvýmluvnější je červená – barva života. Způsob zdobení kraslic se liší podle krajových zvyků. Rozšířená a hodně stará je technika zdobení voskem. Klasické červené kraslice se také zdobily vyrýváním bílých vzorů. Tento způsob se používá dodnes v jižní a západní oblasti Čech – na Chodsku. Ke zdobení se využívají motivy slunce, postav, zvířat. Na Moravě se zase kraslice zdobí motivy z výšivek – známé granátové jablko, úponky různých rostlin.

Barvíme pomocí přírody

Nemusíme nutně kupovat speciální barvy na vajíčka, pokud zkusíme využít odstíny přírodnin, pomocí nichž se vajíčka sice neobarví tak pravidelně, ale zato originálně a nenapodobitelně.

  • slupky z cibule barví vajíčka na žluto až hnědo, podle barvy slupek a délky barvení
  • slupky z červené cibule, šťáva z červené řepy nebo červené zelí barví na červeno
  • borůvky a bezinky, šafrán nebo kmín obarví vajíčka do fialova
  • lipový květ, šťáva ze špenátu, odvar z kůry olše vykouzlí zelená vajíčka
  • čaj zbarví skořápky do hněda

Kromě vyrytých vzorů a motivů lze využít i lístky nebo kvítky jarních rostlinek. Přiložíme lístek na vajíčko, ovážeme provázkem nebo zabalíme do kousku staré záclony. Po obarvení a zaschnutí vše odstraníme a na skořápce zůstane obtisk lístku a vzor nebo síťka ze záclony.

Co s vajíčky z koledy

Najednou se doma sejde třeba deset vajíček sebraných na pomlázce. Dá se s nimi podniknout všechno možné. Samozřejmě nejjednodušší je oloupat je a sníst třeba na chlebu s žervé. Dá se z nich připravit pomazánka nebo salát. Stačí vajíčka nakrájet nadrobno, přidat čerstvý sýr, trochu jogurty a nasekané pažitky a promíchat. Tato verze je odlehčenou verzí vajíčkového salátu s majonézou. Pro zpestření se do ní dá zamíchat nadrobno nasekaná libová šunka.

Vajíčka natvrdo lze použít do sekané, stačí je vložit do středu připravené masové směsi a upéct jako běžnou sekanou. Možností je také připravit tradiční kulajdu, půlky vajec pak vložíme na talíř a přelijeme polévkou. Vajíčka nakrájená na kostičky mohou být také základem oblíbené vaječné tlačenky, do níž ještě přidáme zeleninu podle vlastní chuti a přelijeme připravenou směsí na aspik.


Text a foto: redakce a Sencor

1. 3. 2024


Zpět na přehled článků


Jak probíhají první týdny těhotenství? A kdy může…

O těhotenství se žena zpravidla dozví až po vynechání menstruace a po domácím těhotenském testu, vše pak potvrzuje lékař po gynekologické prohlídce. První pohled na vyvíjející se embryo už dnes může zprostředkovat ultrazvuk, od pátého týdne na snímku tluče srdíčko velikosti, která se připomíná makové zrnko. Co se ale děje v organismu… Celý článek >>

Rodinný festival Respekt k porodu bude 3. týden v…

Již 19. rokem pro vás Hnutí za aktivní mateřství připravuje festival, který již po celou jednu generaci poskytuje cenné a relevantní informace. Jde o největší akci pořádanou v rámci Světového týdne respektu v porodu nejen v České republice ale i v Evropě. Stavíme tak informační most mezi profesionály a (nastávající) rodiče. Pojďte si s… Celý článek >>

V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít…

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu. Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá.… Celý článek >>