Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Velikonoční pečení tradičně i moderně


Velikonoční pečení tradičně i moderně

Velikonoce znamenají definitivní příchod jara, i když se jedná o pohyblivý svátek. Letos jsou poměrně brzy, protože Velikonoční neděle připadá na 31. března. Vysoké teploty, které máme už od poloviny února, ale slibují, že si Velikonoce užijeme s loukami rozkvetlými prvními jarními květy.

Pečení je s Velikonocemi spojeno stejně jako pomlázka, koleda a malovaná vajíčka. A není to jen pečení sladké, ale právě díky jarním rostlinám je možné vyzkoušet také slané pochoutky. Tak například mladé kopřivy si můžeme nasekat do nádivky, která k velikonočním svátkům patří stejně jako mazanec. Recept je tu:

Velikonoční nádivka s kopřivami

Potřebujete:

6 – 7 housek

5 vajec

kousek másla

trochu mléka

3 hrsti sekaných mladých kopřiv

sůl, pepř, zelenou petrželku

Příprava:

Housky nakrájíme na kostičky, navlhčíme mlékem a necháme chvíli stát. Vmícháme žloutky, spařené kopřivy, pepř, sůl, petrželku. Nakonec lehce zamícháme ušlehaný sníh z bílků, podle potřeby přidáme trochu strouhanky. Rozetřeme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče. Navrch položíme několik hoblinek másla a pečeme ve středně rozpálené troubě dozlatova.

Tradičním velikonočním pečivem je mazanec – větší bochánek z kynutého těsta, v němž nechybějí rozinky a mandle. Na vrcholku je ozdobně rozkrojen do tvaru kříže. Další sladké pečení se věnuje jidášům – to jsou točenice nebo placky pokapané medem. Vrcholem svátečního umu je sladký velikonoční beránek, který je upečen z piškotového nebo třeného těsta. Peče se ve formě, z níž se poté vyklopí a zdobí čokoládovou nebo bílkovou polevou.

Jaké pomocníky zvolit ke svátečnímu pečení?

Těsto na beránka nebo mazanec bude hotové coby dup díky multifunkčnímu robotu Paul 3 (Sencor STM 8970, cena: 14 999 Kč) s robustními nástavci z nerezové oceli pro hnětení těst, šlehání a mixování. Tento spojenec každého kuchaře a kuchařky je nenahraditelným pomocníkem nejen při pečení, ale i přípravě jídel.

Sencor

Aby šlo nejen pečení skoro samo, pojme robot až 1 500 gramů mouky a všechny ingredience k tomu. Díky planetárnímu systému míchání bude těsto dokonale umíchané a krémy hladké a bez hrudek.

Vybaven je bohatým nerezovým příslušenstvím. Nechybí odolný hnětací hák, balónová šlehací metla, míchací metla, metla s gumovou stěrkou, perfektní mixér, tvořítko na cukroví, formovač kebabu, nástavec na plnění střívek, nástavec pro přípravu klobás, mlecí disky, mlýnek, kráječ, strouhač a další.

Pečení i příprava jídel se díky tomuto multifunkčnímu robotu stane opravdovou radostí, nejen milou velikonoční tradicí. Více se dozvíte na www.sencor.cz.

Sencor

Jidáše s medem

Na přípravu potřebujete 20 g droždí, 550 g mouky, 300 ml smetany, 180 g másla, 70 g cukru, 4 žloutky, citronovou kůru a vanilku (vanilkový cukr).

Nejdříve si připravíte kvásek z droždí, lžičky cukru a mouky. Než vykyne, utřete máslo s cukrem a žloutky. Přidejte citronovou kůru a vanilku. Vmíchejte kvásek a přisypávejte mouku. Podle potřeby těsto zadělejte smetanou. Těsto by mělo být vláčné a pružné. Nechte je asi hodinu vykynout pod utěrkou na teplém místě.

Z vykynutého a rozváleného těsta vytvarujte jidáše. Mají tvar obdélníku a na povrchu jsou v hustých řádcích propíchány vidličkou. V některých oblastech se jidáše pečou ve tvaru stočeného šneka (vytvarované tenké válečky stočíme do spirály). Potřeme žloutkem a ve vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Ještě teplé pokropíme medem.


Romana Černá + archiv značky Sencor

1. 3. 2024


Zpět na přehled článků


Jak probíhají první týdny těhotenství? A kdy může…

O těhotenství se žena zpravidla dozví až po vynechání menstruace a po domácím těhotenském testu, vše pak potvrzuje lékař po gynekologické prohlídce. První pohled na vyvíjející se embryo už dnes může zprostředkovat ultrazvuk, od pátého týdne na snímku tluče srdíčko velikosti, která se připomíná makové zrnko. Co se ale děje v organismu… Celý článek >>

Rodinný festival Respekt k porodu bude 3. týden v…

Již 19. rokem pro vás Hnutí za aktivní mateřství připravuje festival, který již po celou jednu generaci poskytuje cenné a relevantní informace. Jde o největší akci pořádanou v rámci Světového týdne respektu v porodu nejen v České republice ale i v Evropě. Stavíme tak informační most mezi profesionály a (nastávající) rodiče. Pojďte si s… Celý článek >>

V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít…

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu. Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá.… Celý článek >>