Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Hledání porozumění miminku v prvních týdnech


Hledání porozumění miminku v prvních týdnech

Jak začít s kojením, jak miminko vykoupat, co mu obléci, na všechny tyto otázky existují poměrně jednoduché a jasné odpovědi. Je ale také důležité, aby si rodiče s novorozeňátkem co nejdříve porozuměli. Aby dokázali vytušit, co miminko potřebuje, aby bylo co nejméně pláče.

Dávno pryč jsou poučky o tom, že je potřeba nechat dítě vyplakat, abychom je zbytečně nerozmazlili. Nic takového se dnes maminkám a tatínkům nedoporučuje. Naopak odborníci varují před tím, abychom nechávali miminka dlouho plakat. Abychom jim ale dokázali co nejdřív porozumět, snažíme se vypozorovat, jak se v které situaci projevují.

Hlad je nejčastější důvod

Nejčastějším důvodem pláče novorozence je hlad. Je-li dítě hladové, nic než jídlo jeho pláč neutiší. Možná je na pár minut utišíme dudlíkem, ale po chvíli začne pláč znovu. Pokud tedy novorozené dítě jedlo před několika hodinami, bude asi vyžadovat nakojení.

Důvodem může být plenka

Pokud používáme plenkové kalhotky, které mají vrstvu, jež odvádí vlhkost od pokožky, nejspíš dítě nebude plakat proto, že má mokré plenky. Po stolici nás ovšem asi pláčem upozorní, že je třeba plenku vyměnit. Po omytí pokožky vyvařenou žínkou namočenou ve vlažné vodě ji jemně osušíme, případně ošetříme ochranným krémem. Častá výměna plenek je také prevencí proti opruzeninám.

Když je něco bolí

Pláče-li dítě kvůli bolesti, po čase to poznáme podle druhu pláče. Je to většinou pláč přerušovaný a je trochu jiný, než když dítě pláče hlady. Bolest může dítěti způsobit třeba žaludek nebo střeva naplněná vzduchem, kterého spolykalo příliš mnoho při kojení. Proto se dítě nechává po nakrmení odříhnout. Potíže s trávením mohou být velmi často důvodem k pláči, přisuzují se jim i problémy popisované jako tzv. tříměsíční kolika. Pomáhá klubíčkování, pohupování s miminkem na míči.

Leknutí nebo rozrušení

Dítě může plakat také proto, že je příliš předrážděné, vylekané nebo rozrušené. Důvodů pro to může být mnoho. Novorozenci vadí příliš ostré světlo, náhlé hlasité zvuky, rychlé změny teploty – například sáhneme-li na něj studenou rukou. Může mu vadit i svlékání a oblékání nebo koupání. V takovém případě obvykle pomůže, pokud dáme dítěti šanci se uklidnit. Necháme je ležet v klidu v postýlce, mluvíme na ně klidným hlasem, uklidníme je rytmickými pohyby – houpáním či kolébáním. Možná je více uklidní maminčina náruč – brzy na to určitě přijdeme.

Nemá rádo koupání

Když se dítě nerado koupá, neprodlužujeme dobu strávenou ve vaničce, rychle je opláchneme, osušíme a oblékneme. Někdy je novorozenci nepříjemné, že je svlečený, a jeho pokožka nemá žádný kontakt s okolím. Je to velká změna oproti době strávené v děloze během prenatálního vývoje, kdy bylo tělo obklopeno plodovou vodou. Pomůže, když dítě uložíme do postýlky v zavinovačce, která bude nahrazovat lehký dotek okolí v děloze.

Pláče, když je mu horko

Velké vedro způsobuje miminku značné nepohodlí, vlastně se nemůže ani otočit, odkrýt si peřinku, je zcela odkázáno na péči dospělého. Pláč může znamenat snahu sdělit nám, že potřebuje pomoci. Když je miminku ale zima, spíše klidně leží, křikem neupozorní, že je prochladlé. Problémy ale může způsobit jak prochladnutí, tak přehřátí.

Není mu smutno?

Někdy se dítěti docela jednoduše stýská po milující náruči, chce abychom je pochovali, přivinuli k sobě, chce vidět náš obličej, cítit tlukot našeho srdce. Mazlení s miminkem a chování v náručí si užívejme k oboustranné spokojenosti, žádné řeči o přílišném rozmazlování si vůbec nepřipouštíme.

V noci se spí – ovšem až po nakojení

Pláče-li dítě v noci, přebalíme je, nakrmíme a uložíme do postýlky. Mělo by být zřetelné, že v noci je to jiné než ve dne, nebudeme si hrát, svítíme jen tlumeným světlem. Mohlo by se stát, že se režim den – noc úplně převrátí a bude potom těžké vrátit ho zpět. Pokud ale dítě stále pláče, nenecháme je plakat, snažíme se je nicméně ukolébat k spánku. Pláč je vyčerpává a nemá potom dostatek sil pro nakojení, které mu vydrží pro další nerušený spánek.


Romana Černá

1. 3. 2024


Zpět na přehled článků


Jak probíhají první týdny těhotenství? A kdy může…

O těhotenství se žena zpravidla dozví až po vynechání menstruace a po domácím těhotenském testu, vše pak potvrzuje lékař po gynekologické prohlídce. První pohled na vyvíjející se embryo už dnes může zprostředkovat ultrazvuk, od pátého týdne na snímku tluče srdíčko velikosti, která se připomíná makové zrnko. Co se ale děje v organismu… Celý článek >>

Rodinný festival Respekt k porodu bude 3. týden v…

Již 19. rokem pro vás Hnutí za aktivní mateřství připravuje festival, který již po celou jednu generaci poskytuje cenné a relevantní informace. Jde o největší akci pořádanou v rámci Světového týdne respektu v porodu nejen v České republice ale i v Evropě. Stavíme tak informační most mezi profesionály a (nastávající) rodiče. Pojďte si s… Celý článek >>

V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít…

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu. Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá.… Celý článek >>