Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

SIDS - co je syndrom náhlého úmrtí kojence


SIDS - co je syndrom náhlého úmrtí kojence

Syndrom náhlého úmrtí kojence označovaný také jako SIDS podle anglického výrazu Sudden Infant Death Syndrome je stav, kdy zdravý kojenec přestane náhle a neočekávaně dýchat. Pokud se miminku nedostane rychlé pomoci, může se udusit. Záludnost tohoto stavu spočívá v tom, že kojenci nemají žádné typické potíže, které by mohly naznačit, že problém s dýcháním nastane.

Článek v časopisu Miminko č. 6/2018, který se věnoval tomuto problému, vyvolal další otázky, na které bychom vám rádi odpověděli. Nejčastěji se ptáte, jak je možné dítě chránit, jak syndromu předcházet, a pokud by se něco podobného stalo, jak se zachovat v tak vypjaté chvíli. Pokusíme se vám přinést odpovědi a také tip na monitor dechu a jak jej používat.

Jaké jsou statistiky

Rodiče nemohou pozorovat žádné varovné signály, protože problém se objevuje zcela znenadání. Syndrom náhlého úmrtí kojence ale rozhodně není masovou záležitostí, jeho výskyt se podle odborných studií pohybuje mezi 0,2 a 0,3 na 1000 narozených dětí. V České republice se jedná přibližně o dvě desítky případů ročně.

Proč k syndromu dochází?

Na tuto otázku hledají odborníci odpověď již desítky let, ale přesná příčina SIDS stále není jednoznačně vysvětlena. Na rozvoji tohoto stavu se zřejmě podílí řada různých faktorů – z těch biologických je to například nezralost dechového centra v mozku (nedochází tedy ke správnému přenosu impulsů k nadechnutí), nízká porodní hmotnost, nedonošenost dítěte nebo poruchy termoregulace. Za rizikový faktor syndromu náhlého úmrtí kojence se považuje také dřívější výskyt těchto problémů v rodině a kouření matky v době těhotenství.

Syndromem jsou nejvíce ohroženi kojenci mezi 2. a 5. měsícem života. S přibývajícím věkem případů ubývá, což může souviset s dozráváním nervové soustavy i lepší obranyschopností a celkově menší zranitelností dítěte. Některé rizikové faktory SIDS souvisejí také s prostředím, ve kterém miminka spí, a se způsobem spánku. V této oblasti tedy mají rodiče nejvíce možností pro prevenci.

Vhodné podmínky ke spánku

Režimovým opatřením, kterými rodiče mohou minimalizovat riziko syndromu náhlého úmrtí kojence, dominuje především nekuřácké prostředí a spaní v poloze na zádech. Miminko by tedy nikdy nemělo spát na břiše a kojenci, kteří mají sklony k ublinkávání, by měli být v mírně zvýšené poloze. Stejně důležitá je také správná teplota v místnosti, kde kojenec spí, a vhodné oblečení, ve kterém se miminko nepřehřívá ani nepodchladí. Příliš tenká, nebo naopak příliš teplá by neměla být ani přikrývka, kterou navíc můžete v dětské postýlce zajistit proti posunutí k obličeji dítěte zahrnutím pod matraci v oblasti nohou.

Významným pomocníkem je také monitor dechu. Podložka, která se většinou pokládá pod matraci do postýlky, spustí alarm, pokud miminko přestane dýchat. Hlasitý zvuk jednak může probudit miminko, které se díky tomu samo nadechne, ale především upozorní rodiče, že dech není z nějakého důvodu v pořádku.

Jak v takové situaci zareagovat?

Podvědomě začneme s dítětem manipulovat a i tím se může dítě znovu probrat k dýchání. Vždy ale myslíme na cizí předmět v dýchacích cestách a prvotní je tedy svěšení těla hlavou dolu a poklep na záda. Pokud toto nepomůže, přichází na řadu resuscitace.

Znáte pravidla resuscitace?

Pokud byste se někdy z jakéhokoliv důvodu ocitli v situaci, že musíte resuscitovat kojence, připomeneme vám základní pravidla. Dítě musí ležet na pevném podkladu a jeho nos směřuje směrem ke stropu. U dětí se narozdíl od dospělých při resuscitaci nezaklání hlava. Umělé dýchání se provádí tak, že svoje ústa dáte přes ústa i nos kojence a vdechujete do něj pouze obsah svých úst. Mohutnější dýchání by mohlo kojenci poškodit plíce.

Při srdeční masáži se stlačuje hrudník dvěma prsty, případně oběma palci, pokud dítě držíte tak, že dlaněmi objímáte hrudník ze stran. Resuscitace začíná 5 vdechy a pak pokračuje poměrem 5:1 – tedy pravidelným střídáním pěti stlačení hrudníku a jedním vdechem. Frekvence stlačování je 120 krát za minutu. Pokud máte obavy, že byste správnou rychlost neodhadli správně, operátoři záchranné služby vám dají srozumitelné instrukce, jak rychle hrudník stlačovat. I přes veškerou asistenci, kterou vám záchranná služba poskytne po telefonu před příjezdem lékaře, by každý rodič měl znát základní pravidla první pomoci – a týká se to nejen situací, kdy miminko přestane dýchat.

Osvěta SIDS pomáhá

O tom, že jsou informace o syndromu náhlého úmrtí kojence pro rodiče důležité, svědčí výsledky informační a vzdělávací kampaně, která proběhla v USA. Americká pediatrická akademie dlouhodobě upozorňuje, na jaké ovlivnitelné rizikové faktory syndromu by se rodiče měli soustředit. Výsledkem osvěty bylo téměř trojnásobné snížení úmrtnosti na SIDS. V průběhu kampaně také mnohonásobně vzrostl počet kojenců, kteří začali spát ve správné poloze na zádech. Akademie se v současné době soustředí na šíření povědomí o dalších návycích, které jsou v prevenci syndromu náhlého úmrtí kojence důležité. Děti by měly ideálně během celého prvního roku života spát ve stejné místnosti jako rodiče a ve své postýlce by neměly mít polštáře, plyšové hračky ani volné přehozy a dečky. Ty se považují za stejně nebezpečné jako například příliš měkká dětská matrace. Pravidla pro bezpečné spaní by měli samozřejmě dodržovat i prarodiče nebo kdokoliv další, kdo má miminko na starost přes noc.

Text: Iveta Kováčová

Pro rodiče, kteří se rozhodli monitor dechu pořídit, jsme připravili tip na konkrétní produkt. Najdete v něm informace, jak funguje, jak se používá a další odpovědi na časté otázky. Text připravila redakce ve spolupráci se společností Jablotron, výrobcem monitoru dechu Nanny.

V základním balení, které jsme v redakci vyzkoušeli, najdete podložku se snímači, základnu s bateriemi a kabely, návod k použití a letáček s pokyny pro případ první pomoci. Také si můžete pomocí samolepek ozdobit základnu přiloženými samolepkami.




Na co se nás nejčastěji ptáte

Hodně maminek zajímá, jak je velká podložka, jestli se vejde do postýlky nebo kolébky, a jestli stačí jedna. Podložku jsme změřili a můžete se na fotce přesvědčit, že měří 50×30 cm. Vejde se tudíž do postýlky i kolébky bez problémů. Je také dost velká, aby mohla monitorovat i větší miminko, pokud byste ale chtěli mít pokrytou větší část plochy postýlky, třeba vaše miminko bude „malý noční cestovatel“, nabízí výrobce k dokoupení další samostatnou podložku nebo balení s dvěma.

Jak je to s matrací? To je také častý dotaz – jak můžete být vysoká a dokážou přes ní senzory snímat dech dítěte? Výrobce doporučuje matraci vysokou maximálně 12 cm a neměla by obsahovat tvrdé výztuže, např. polystyrenové. Také si můžete objednat matraci přímo s monitorem od výrobce.

Zjišťovali jsme, jak je to s funkčností a spolehlivostí. Především se nemusíte bát, že se vybijí baterie a vy o tom nebudete vědět. Pokaždé, když Nanny zapínáte, provede se zátěžový test baterií a pokud by nebyly dostatečně nabité, monitor se nespustí, takže poznáte, že je musíte vyměnit. Když baterie slábnou, bliká červená kontrolka.

Fungování monitoru si můžete vyzkoušet před použitím sami. Monitor si podle návodu nainstalujete, zapnete, a když krátkým probliknutím ohlásí kontrolky, že je vše v pořádku, položíte miminko na matraci, pod níž je podložka. Měla by blikat zelená kontrolka. Po chvilce miminko vyndejte z postýlky. Ještě malou chvíli bude blikat zelená a asi po 20 sekundách se rozsvítí červená kontrolka a spustí se alarm.

Pokud ale ke krizové situaci dojde, řada rodičů může zpanikařit. Je lépe být pro jistotu připraven, a proto pořádá společnost Jablotron pro zájemce Kurzy první pomoci, které jsou zcela zdarma a konají se na různých místech republiky. Více se dozvíte na této adrese: https://www.nanny.cz/…rvni-pomoci/.

Spoustu dalších informací a odpovědi na další otázky najdete na stránkách výrobce www.Nanny.cz.




redakce

2. 7. 2018


Zpět na přehled článků


Jak probíhá vývoj chůze?

Od prvních pokusů o lezení po čtyřech je cesta ke zdravému chození a běhání poměrně složitá. Batole musí nacvičit vzpřímení do stoje, zkoordinovat pohyb obou nohou, udržet rovnováhu... Zvládnout jistou chůzi není pro dítě jednoduché, zpravidla se mu to ale dříve či později podaří i bez speciálního nácviku. Pár samostatných krůčků dítě… Celý článek >>

Obezitou trpí každý pátý Čech. Velký význam mají…

Nadváha a obezita mohou mít negativní dopady na naše zdraví, komplikují některá onemocnění. Podle dat Eurostatu má 60 procent Čechů vyšší než normální tělesnou hmotnost. A obezita se týká i dětí. ==**Co říkají data** Sečteme-li Čechy s nadváhou (BMI větší než 25), preobezitou (BMI 25 až 30) a obezitou (BMI větší než 30), vyjde nám,… Celý článek >>

Jarní krása: Čištění, hydratace, výživa a…

Prvním krokem k jarnímu osvěžení pleti by mělo být důkladné čištění. Je třeba zvolit vhodné přípravky, které sice účinně fungují, ale zároveň pleť nepodráždí. Měla by následovat dostatečná hydratace a pak také dobře vybraná kosmetika, která pomůže ochránit pokožku před slunečními paprsky. ==**Důkladné odlíčení nezabere víc než deset… Celý článek >>