Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Jak začít s cereáliemi


Jak začít s cereáliemi

Obilniny neboli cereálie jsou důležitou složkou naší potravy. Dodávají nám především sacharidy, ale také rostlinné bílkoviny, minerální látky a vlákninu. Ačkoliv dosud bylo preferováno odsouvání seznámení s lepkem na pozdější dobu, dnes se za nejvhodnější považuje přelom 6. a 7. měsíce věku. Kaše připravené z obilnin jsou pro první setkání s trávicím traktem vašeho dítěte nejvhodnější.

Krupičná klasika

Nejčastěji začínáme s pšeničnou krupicí, z níž připravíme kaši. Měla by to být krupička určená pro konkrétní věkovou kategorii. Kaše bude zpočátku jen řídká, aby co nejvíce připomínala mléčný chod, na který bylo dítě dosud zvyklé. S podáváním kaše nebývá obvykle problém. Malý strávník ji většinou dobře přijme, chuť je mu povědomá díky mléku, a pokud ji podáváme večer, dítko má poté klidnější spánek. Ráno zase kaše dodá spoustu energie. Kaši není vhodné přislazovat, aby si dítě nezvykalo na příliš sladkou chuť. Můžete do ní přidat nastrouhané ovoce nebo trochu dětské přesnídávky.

Celozrnné obiloviny až od dvou let

Do dvou let dětem nepodávejte müsli nebo směsi s celými zrny obilí. Vybírejte pouze výrobky určené pro příslušný věk, jsou upraveny tak, aby byly pro dítě snáze stravitelné. Také jiné celozrnné výrobky malé děti špatně snášejí – například celozrnný chléb, zvlášť má-li těsto vysoký podíl otrub. Dítěti může celozrnné pečivo způsobit nadýmání. Stejné je to s vlákninou. Všeobecně se ví, že vláknina je pro naše trávení vhodná. Je vhodná i pro trávení dítěte, ale v mnohem menším množství a hlavně vláknina rozpustná, která se vyskytuje v zelenině a ovoci. Kojencům do jednoho roku nedáváme celozrnný chléb, máslové pečivo, sladké či slané pečivo z bílé mouky ani žádný typ knedlíků.

Důležité jsou správný výběr, skladování i příprava

Při uchovávání obilnin, zejména již umleté mouky, dbejte na vhodnou teplotu a vlhkost při skladování (nejlepší je suchá a chladná spíž). Mouku často prohlížejte, obiloviny jako jáhly, proso, pohanka či ovesné vločky neskladujte příliš dlouho otevřené, rychle žluknou a mají potom nahořklou chuť.

Kojenecké a batolecí kaše s určením věku jsou upravovány tak, aby zohledňovaly aktuální vývojovou fázi dítěte. Kaše určené přímo pro malé děti také musí splňovat přísná kritéria hladiny kontaminantů, která je podstatně nižší než povolená hladina v běžných obilovinách a dalších cereáliích, které malým dětem přímo určeny nejsou. Legislativa EU rovněž zakazuje použití některých pesticidů při pěstování produktů, které jsou dále zpracovávány při výrobě kojenecké a batolecí výživy, avšak pro běžnou produkci jsou povoleny.


redakce

17. 3. 2017


Zpět na přehled článků


Obezitou trpí každý pátý Čech. Velký význam mají…

Nadváha a obezita mohou mít negativní dopady na naše zdraví, komplikují některá onemocnění. Podle dat Eurostatu má 60 procent Čechů vyšší než normální tělesnou hmotnost. A obezita se týká i dětí. ==**Co říkají data** Sečteme-li Čechy s nadváhou (BMI větší než 25), preobezitou (BMI 25 až 30) a obezitou (BMI větší než 30), vyjde nám,… Celý článek >>

Jarní krása: Čištění, hydratace, výživa a…

Prvním krokem k jarnímu osvěžení pleti by mělo být důkladné čištění. Je třeba zvolit vhodné přípravky, které sice účinně fungují, ale zároveň pleť nepodráždí. Měla by následovat dostatečná hydratace a pak také dobře vybraná kosmetika, která pomůže ochránit pokožku před slunečními paprsky. ==**Důkladné odlíčení nezabere víc než deset… Celý článek >>

Jarní krása: speciál o péči o pleť a vlasy,…

Začátek teplého ročního období má každoročně své průvodní jevy: přemýšlíme, jak změnit svůj vzhled, co udělat s vlasy, jak vylepšit postavu do plavek, které barvy rtěnek a laků na nehty ponechat v koupelně a kterým dát sbohem. Jako každý rok máme tudíž v dubnu a v květnu připravený speciál Jarní krása. ==**Pleť a vlasy chtějí péči** … Celý článek >>