Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Podzimní kotrmelce


Podzimní kotrmelce

Ačkoliv září už počítáme v kalendáři jako podzimní měsíc, letos se počasí chovalo tak, že bychom na to skoro zapomněli. Horké dny, kdy sluníčko svítilo jako v červenci a teploty atakovaly třicítku, nám dávaly zapomenout na to, že podzim je, alespoň podle data v kalendáři, tady. Jen zkracující se dny a občasná mlha nám to připomenou.

A právě ta nevinná mlha může způsobit, že si podzimní náladu rychle zase rychle vybavíme. Přes den sice chodíme polonazí, příroda se ale přece jen už na zimu chystá, a tak večerní teploty rychle klesají a nachlazení na sebe nenechá dlouho čekat. Zvlášť u nejmenších dětí musíme vývoj teplot během dne sledovat co nejpozorněji. Miminko se nemá zpotit, ale ani nastydnout, a tak nelitujeme námahy a trpělivě svlékáme a zase oblékáme jednotlivé vrstvy, i když nám to připadá tak trochu k zbláznění.

To je ostatně taktika, kterou užijeme i u batolat či předškoláků, jak se dozvíte ve speciálu o oblékání dětí na podzim a v zimě, který jsme pro vás do říjnového Miminka připravili. Přečtete si v něm, jaký je rozdíl v textilních materiálech, proč jsou některé pro děti vhodné a jiné vůbec ne. Dozvíte se, jak obléci batolata do deštivých dní a jak přitom zaručit, aby se nepropotila a nenastydla. Správný výběr botiček, to je kapitola sama pro sebe, takže vám určitě přijdou vhod informace i z tohoto ranku.

Když už se to přece jen přihodí a přihlásí se nemoc, můžete se podívat na rady odborníků v říjnovém Miminku. V té souvislosti oceníte i článek o imunitním systému a jeho vytváření u novorozenců, kojenců i batolat. Nezapomněli jsme ani na těhulky a maminky těsně po porodu – jak to vypadá na porodním sále nebo jak se hojí porodní poranění, to vše v tomto vydání najdete.

Pomalu se chýlí ke konci letošní soutěž, tak využijte posledních dvou měsíců k zaslání té své nejkrásnější fotky. A na závěr jedno malé loučení – v tomto čísle najdete poslední díl našeho setkávání s maminkami. Popřejte jim hodně štěstí a už teď se můžete těšit na další ročník. Přihlášku najdou nastávající maminky už v příštím čísle.

21. 9. 2016


Zpět na přehled článků


Obezitou trpí každý pátý Čech. Velký význam mají…

Nadváha a obezita mohou mít negativní dopady na naše zdraví, komplikují některá onemocnění. Podle dat Eurostatu má 60 procent Čechů vyšší než normální tělesnou hmotnost. A obezita se týká i dětí. ==**Co říkají data** Sečteme-li Čechy s nadváhou (BMI větší než 25), preobezitou (BMI 25 až 30) a obezitou (BMI větší než 30), vyjde nám,… Celý článek >>

Jarní krása: Čištění, hydratace, výživa a…

Prvním krokem k jarnímu osvěžení pleti by mělo být důkladné čištění. Je třeba zvolit vhodné přípravky, které sice účinně fungují, ale zároveň pleť nepodráždí. Měla by následovat dostatečná hydratace a pak také dobře vybraná kosmetika, která pomůže ochránit pokožku před slunečními paprsky. ==**Důkladné odlíčení nezabere víc než deset… Celý článek >>

Jarní krása: speciál o péči o pleť a vlasy,…

Začátek teplého ročního období má každoročně své průvodní jevy: přemýšlíme, jak změnit svůj vzhled, co udělat s vlasy, jak vylepšit postavu do plavek, které barvy rtěnek a laků na nehty ponechat v koupelně a kterým dát sbohem. Jako každý rok máme tudíž v dubnu a v květnu připravený speciál Jarní krása. ==**Pleť a vlasy chtějí péči** … Celý článek >>