Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Kdo se má v tom jídle vyznat?


Kdo se má v tom jídle vyznat?

O výživu se maminky nejmenších dětí již tradičně zajímají nejvíce. Články o přípravě prvních příkrmů patří v obsahu k nejvyhledáva­nějším, dotazů na toto téma jsou spousty. Není divu. V posledních několika letech prošly názory odborníků prudkým vývojem, který někdy nestíhala popsat ani média. Před deseti lety se maminky snažily oddálit podávání lepku co nejvíc, dnes by s ním měly dětský žaludek seznámit v přesně stanoveném termínu, ani brzy, ani pozdě. A není to jediná změna.

Navíc pohled na stravování se mění i v „dospěláckém“ světě. Mánie superpotravin je v plném proudu, raw strava je současným hitem a bezlepkový život vyhledávají i lidé, kterým lepek v obilovinách nečiní sebemenší potíže při zažívání. Většina si obvykle zachová zdravý rozum a k výživě přistupuje s chladnou hlavou, přesto se ovlivňování za všech stran nevyhneme.

Jednou horujeme pro rostlinné tuky, abychom je zanedlouho zatracovali, z vajec jíme jen bílek, ačkoliv žloutek má pro naše zdraví stejný, ba nejspíš větší význam. Bojíme se cholesterolu a přitom se cpeme sladkostmi a zaděláváme si na jiné zdravotní komplikace. Vyhýbáme se tmavému masu a jíme raději mnohem nezdravější uzeniny. Okolí na nás zkrátka působí, ať se nám to líbí nebo ne.

Naše děti ovšem nemají stejnou možnost jako my, dospělí. O jejich výživě rozhodujeme sami, a když končí období výlučného kojení, začínáme ovlivňovat jejich zdraví, a to až z osmdesáti procent, jak zjistila vědecká studie. Výživě se sice věnujeme v časopisu Miminko každý měsíc, tentokrát jsme se ale rozhodli popsat hlavní zásady jasně, stručně a přehledně. Speciál o výživě od narození až do předškolního věku není kuchařkou ani vědeckým pojednáním a možná neodpoví na každou vaši otázku. Měl by vám ale pomoci vyznat se v hlavních zásadách pro vhodnou výživu vašich potomků.

Pokud ovšem chcete vědět víc, máme pro vás dobrou zprávu. Druhý díl oblíbených speciálů, Výživa batolat 1 – 3 roky, vychází znovu na začátku září a bude pro rodiče zcela zdarma. Dostanete ho buď u svého pediatra, nebo si jej stáhnete v elektronické formě z webu časopisu Miminko.


redakce

16. 8. 2016


Zpět na přehled článků


Jarní krása: Hloubková péče o pleť

Čištění pleti patří k pravidelné každodenní rutině. Jednou za čas je ale potřeba pokožku vyčistit důkladněji - zbavit ji odumřelých částeček kůže, zlepšit její prokrvení a tím ji projasnit a oživit. ==**Peeling důkladně, ale jemně** Odstranění šupinek na kůži se provádí pomocí peelingu, kdy se pokožka masíruje přípravkem s obsahem… Celý článek >>

Jak probíhá vývoj chůze?

Od prvních pokusů o lezení po čtyřech je cesta ke zdravému chození a běhání poměrně složitá. Batole musí nacvičit vzpřímení do stoje, zkoordinovat pohyb obou nohou, udržet rovnováhu... Zvládnout jistou chůzi není pro dítě jednoduché, zpravidla se mu to ale dříve či později podaří i bez speciálního nácviku. Pár samostatných krůčků dítě… Celý článek >>

Jarní krása: Pravidelná každodenní péče o pleť

Dokonalost pleti je pro nás důležitá z mnoha důvodů. Kromě toho, že se sami cítíme lépe, nám dobře vypadající pleť dodává sebevědomí, vyvolává dojem zdraví a energie. Než se pustíme do výběru krémů a masek, hodí se zopakovat si pravidla, která jsou pro pěknou pleť důležitá. ==**Pravidelné večerní čištění je základem** Nezáleží na tom… Celý článek >>