Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Znáte lidové pranostiky?


Znáte lidové pranostiky?

Když se vám narodí miminko, začnete najednou hledat v paměti stará říkadla a písničky. Mrňousové mají zpívání rádi, líbí se jim rytmické verše. Když malinko povyrostou, přidají se svýma droboučkýma ručičkama, za pár dalších měsíců už si pobrukují s vámi. Léto je na podobné zábavy ideální, proto můžete začít právě teď objevovat pranostiky. A schválně – vyplní se letos nebo ne?

Na svatého Jana, otevírá se létu brána. To bude asi pravda, protože tento den, 24. červen, má velmi blízko letnímu slunovratu, který nastává na naší polokouli obvykle 21. června. Jedná se o den, kdy má Slunce vůči rovníku největší deklinaci. Pro nás to znamená, že tento den je nejdelší v roce a noc zase nejkratší. Ačkoliv nám to tak nepřipadá, den se od tohoto okamžiku začne zase postupně krátit. Až do konce července nás ale čekají letní večery, kdy bude dlouho vidět.

Svatý Jan má vůbec v našem kalendáři velký význam, nebo mu jej alespoň naši předkové přisuzovali. Jan je nejen dosud nejoblíbenější české jméno, ale představuje také řadu světců a významných mužů v našich dějinách. Pro naše předky byl vždycky významný svátek svatého Jana Křtitele. Svátku svatého Jana předcházela kouzelná Svatojánská noc, v níž se dělo mnoho tajemných věcí. Naši předci věřili, že v tuto noc se otevírá země a vydává své poklady. Kapradí, které vykvetlo přesně o půlnoci, pomohlo svému držiteli k nalezení bohatství.

V lesích o svatojánské noci tančily bludičky a zaváděly zlé lidi do bažin. Lesní panny, divoženky, zase lákaly mladé muže k tanci, aby je utancovaly k smrti. Svobodná dívka, která chtěla vědět, za koho se provdá, natrhala v předvečer svátku sv. Jana devatero kvítí, vložila pod polštář a v noci se jí její vyvolený zjevil ve snu.

Červnové Miminko vám ale připravilo i řadu jiných informací a zábavy, kterou si můžete celý měsíc užívat. Cvičení s miminky, dobrůtky z ovoce a tvarohu, výroba dřevěných hraček a k tomu speciální letní příloha, kde vám poradíme, jak prožít s miminkem bezpečné a co nejhezčí léto. Tak ať se vám pěkně čte!


redakce

17. 5. 2016


Zpět na přehled článků


Obezitou trpí každý pátý Čech. Velký význam mají…

Nadváha a obezita mohou mít negativní dopady na naše zdraví, komplikují některá onemocnění. Podle dat Eurostatu má 60 procent Čechů vyšší než normální tělesnou hmotnost. A obezita se týká i dětí. ==**Co říkají data** Sečteme-li Čechy s nadváhou (BMI větší než 25), preobezitou (BMI 25 až 30) a obezitou (BMI větší než 30), vyjde nám,… Celý článek >>

Jarní krása: Čištění, hydratace, výživa a…

Prvním krokem k jarnímu osvěžení pleti by mělo být důkladné čištění. Je třeba zvolit vhodné přípravky, které sice účinně fungují, ale zároveň pleť nepodráždí. Měla by následovat dostatečná hydratace a pak také dobře vybraná kosmetika, která pomůže ochránit pokožku před slunečními paprsky. ==**Důkladné odlíčení nezabere víc než deset… Celý článek >>

Jarní krása: speciál o péči o pleť a vlasy,…

Začátek teplého ročního období má každoročně své průvodní jevy: přemýšlíme, jak změnit svůj vzhled, co udělat s vlasy, jak vylepšit postavu do plavek, které barvy rtěnek a laků na nehty ponechat v koupelně a kterým dát sbohem. Jako každý rok máme tudíž v dubnu a v květnu připravený speciál Jarní krása. ==**Pleť a vlasy chtějí péči** … Celý článek >>