Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Začíná podzim


Začíná podzim

Ještě minulý úvodník jsem psala v nesnesitelném horku a s pocitem, že vlna veder snad nikdy neskončí. Dnes se teploty sotva šplhají ke dvacítce, ráno a večer je ve vzduchu cítit mlha a vůně zetlelého listí.

Uvědomuji si, že teprve na mateřské jsem naplno pocítila střídání ročních dob. Dřív jsem byla v práci od rána do večera a změnu počasí pozorovala přes okno zasklené budovy. Až když jsem zůstala doma, začalo mi docházet, že změna léta v podzim je vlastně hrozně intenzivní a není vůbec závislá na tom, kolik máme povinností a jestli se nám to líbí nebo ne.

Každé roční období má své kouzlo, a na každém najdeme něco, čeho bychom se klidně zřekli. Podzimní plískanice nám jistě neučarují, ale když začne padat zlatavé listí prozářené nízkým sluncem, má to své neodolatelné kouzlo. Je spojené s trochou melancholie, ale když se vám kolem nohou batolí malý neposeda, není na depresi čas. Vše prožíváte daleko intenzivněji a většinou i radostněji.

Letošní podzim začíná moc hezky. Přes den je ještě plno světla, odpoledne už ale můžete skrz sluneční paprsky pozorovat malé pavučinky, na nichž se pavoučci nechávají unášet neznámo kam. Už i houbaři se asi dočkají své vytoužené lesní úrody, brzy se na keřích začnou červenat šípky a ojíněné švestky i přes letošní sucho zbarvily stromy do modra. Tohle všechno si teď můžete naplno užít.

Ať se vám zdá, že jste od rána do večera v jednom kole, máte přece jen výhodu, kterou si jen tak někdo nemůže dopřát. Váš režim dne si stanovujete podle sebe a je jen na vás, jak této svobody využijete. Práce kolem miminka či batolete je na plný úvazek, děti ale milují pořádek a rády opakují každý den ve stejný čas ty samé úkony. Když tohle přijmete, může se váš čas na mateřské stát tím nejhezčím obdobím. Další možnost takhle naplno vnímat přírodu a svět kolem sebe dostanete nejspíš až za mnoho let, až děti odrostou a odejdou z domova.

Rádi bychom vám krásné podzimní dny představili v tom nejlepším světle, a tak jsme se rozhodli, že říjnové číslo bude plné her, zábavy, tipů, receptů a také strašidel. Konec října se nese ve znamení Halloweenu, a tak vás snad potěší různé návody a recepty s tím spojené. Nezapomněli jsme ani na obvyklé podzimní strasti, takže se dočtete i o rýmě a kašli. Pokud se chystáte na nějaké ty strašidelné oslavy, moc se těším, že nám z nich pošlete své fotky.

22. 9. 2015


Zpět na přehled článků


Jak probíhají první týdny těhotenství? A kdy může…

O těhotenství se žena zpravidla dozví až po vynechání menstruace a po domácím těhotenském testu, vše pak potvrzuje lékař po gynekologické prohlídce. První pohled na vyvíjející se embryo už dnes může zprostředkovat ultrazvuk, od pátého týdne na snímku tluče srdíčko velikosti, která se připomíná makové zrnko. Co se ale děje v organismu… Celý článek >>

Rodinný festival Respekt k porodu bude 3. týden v…

Již 19. rokem pro vás Hnutí za aktivní mateřství připravuje festival, který již po celou jednu generaci poskytuje cenné a relevantní informace. Jde o největší akci pořádanou v rámci Světového týdne respektu v porodu nejen v České republice ale i v Evropě. Stavíme tak informační most mezi profesionály a (nastávající) rodiče. Pojďte si s… Celý článek >>

V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít…

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu. Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá.… Celý článek >>