Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Všechno dobré


Všechno dobré

Čeká nás poslední měsíc v roce. Prosinec nepatří k nejkrásnějším, co se týče počasí. Krátké dny, nevlídná nízká oblaka, málo sluníčka, to vše nás nemine v nejbližších týdnech. Náladu nám může spravit těšení na Vánoce, ale dnes už není tak dětsky bezelstné, jako když jsme psávali dopisy Ježíškovi a se zatajeným dechem čekali, až zazvoní zvonek a rozsvítí se stromeček. V dospělosti většinou přichází vystřízlivění, často vystřídané nezájmem o vánoční zvyky. Nechápeme, proč rodiče stále trvají na tom, abychom s nimi seděli u Štědrovečerního stolu, návštěvy babiček už vnímáme skoro jako nezáživnou povinnost.

Jenže letos se to nejspíš všechno změní. Mnohé z vás čekají první Vánoce ve třech. Najednou má zase všechno to snažení nějaký smysl. Nenarozené dítě ani půlroční kojenec nemají z vánočního stromku žádný pojem, ale vy jste nějací jiní. Jako správní rodiče si už představujete, jaké to bude, až se vaše dítě narodí, a až vyroste tak, abyste mohli v jeho očích pozorovat nadšení z toho, co se kolem něj děje.

Vánoce pro vás zase dostanou tajemný nádech známý z dětství. Nic vám nedodá tolik energie a elánu do života, jako rozzářené dětské oči. Budete mít zase chuť zazpívat si koledy, vrátí se to příjemné šimrání kolem žaludku při rozbalování dárků, ale teď už ne těch vašich. Budete napjatě očekávat, jestli bude ten váš mrňous nadšen z vláčku nebo panenky, zda se mu bude líbit dárek, který jste mu vybrali. Pamatujte ale na to, že radost z dárku se nemusí poměřovat množstvím vynaložených peněz.

Stejně tak není vstupenkou do vánočního ráje dvacet druhů vlastnoručně upečeného vánočního cukroví nebo do lesku uklizený byt. Nyní máte jedinečnou příležitost založit úplně novou vánoční tradici. Zařiďte si Vánoce po svém. Můžete se zbavit zvyků, které se vám dříve ve vaší rodině nelíbily, a zavést nové. Máte na to pár let, než vám děti vyrostou. Tak si je pořádně užívejte a začněte s tím hned letos.

Prosincové Miminko vám přináší vánoční speciál, kde můžete hledat inspiraci. Děti se ale rodí v tomto měsíci stejně jako jindy v roce, takže nechybí žádná z vašich oblíbených rubrik o těhotenství a péči o dítě. A abych nezapomněla – jestli jste zvědaví na finalisty fotografické soutěže nebo na absolutního vítěze odborné části, nalistujte hned teď stranu 99 nebo dvoustranu 82 – 83.

Přeji vám všechno dobré do nového roku a na konci toho letošního pěkné čtení s prosincovým Miminkem.


Romana Černá

27. 11. 2014


Zpět na přehled článků


Kouzlo prvního doteku

V jeho očích se zrcadlí celý náš svět. Už když se na něj těšíme, představujeme si, co všechno mu ukážeme a jak o něj budeme pečovat. A když se konečně setkáme, všechno se navždy změní. První dotek mezi miminkem a rodičem je magický okamžik, něžné gesto, které utváří pouto mezi nimi. Pro miminko je velmi důležitý, pomáhá mu budovat… Celý článek >>

Co jíst v době kojení

Když se po prvních dnech a týdnech kojení miminka úspěšně rozběhne, vypadá to, že všechno půjde „jako na drátkách“. Jenomže uplynou dva tři měsíce a maminka se začne cítit unavená ještě víc než dřív, je vyčerpaná, ztrácí dobrou náladu a s tím se tenčí i zásoby mléka. V té chvíli je potřeba zamyslet se nad výživou. Mnohá žena totiž v… Celý článek >>

Aquapalace nabídl malým návštěvníkům koncert…

Aquapalace Praha a jeho Vodní svět se stal dějištěm události, která potěšila děti malé i větší. Jejich oblíbená kamarádka Kája se svým maňáskovým kolegou Bambuláčkem vystoupila hned na dvou koncertech a pokřtila nový zpěvník se svými písničkami. ==**Zábava a chytlavé písničky** Prostředí Vodního světa, kde mohou děti dovádět v… Celý článek >>