Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Cvičení, které může pomoci k miminku


Cvičení, které může pomoci k miminku

Slovo neplodnost je v posledních letech stále častěji v novinách i časopisech skloňováno ve všech pádech. Hlavní příčinou bude bezesporu dlouhodobě nízká porodnost. Odborníci se shodují, že za to, že se u nás rodí méně dětí nemůže dramaticky klesající plodnost české populace, nýbrž změna v přístupu k rodičovství obecně. Věk, který považují české ženy za ideální pro první dítě, o několik let stoupl. A právě tento několikaletý posun může znamenat větší množství párů, pro něž je otěhotnění partnerky problém. Samozřejmě existuje určité procento (dnes je to kolem 15), pro nějž k miminku cesta bez přispění medicínských postupů nevede. Než začneme po lékaři žádat doporučení k umělému oplodnění, pojďme ještě zkusit své tělo přesvědčit samy.

S cvičením můžeme začít hned

Pokud se žena neúspěšně snaží otěhotnět po dobu 12 měsíců (má pravidelný nechráněný pohlavní styk minimálně 3 x týdně), mluví se již o neplodnosti. Než začnete propadat panice, v klidu si ujasněte, za jakých okolností se vlastně snažíte otěhotnět: – vysadila jste hormonální antikoncepci, kterou berete pravidelně od 16 let? – váš věk se blíží třicítce? – máte náročné povolání a slovo odpočinek je vám neznámé? – sedíte celý den u počítače, bolí vás v zádech? – váš pohyb se skládá hlavně z běhu na autobus, když jdete do práce?

Pokud je jen jediná odpověď na naše otázky kladná, budete muset pohled na svou „neplodnost“ přehodnotit. Renomovaný pražský gynekolog a porodník upozorňuje své pacientky, že mnohaleté užívání hormonální antikoncepce patrně výrazně prodlouží dobu, po kterou se budou neúspěšně snažit o těhotenství. Stejně tak ženám, které překročily věk 25 let, pravidelně pokládá otázku, zda, kdy a kolik by chtěly mít dětí. Kolem třicítky reprodukční schopnosti ženy klesají a po pětatřicítce je tento pokles ještě dramatičtější. Ovšem pokud se na vás některá ze situací vztahuje, už s tím nic nenaděláte. Zato fyzickou a psychickou kondici můžete začít okamžitě zlepšovat a vyhlídku na otěhotnění tím mnohanásobně zlepšit.

Chcete-li plánovaně otěhotnět, skoncujte s prací přesčas, s přepínáním svých sil a dopřejte si dostatek relaxace a zdravého spánku. Je-li vaše zaměstnání sedavé, zkontrolujte svůj způsob sezení, úhly a sklony hlavy, páteře a končetin. Měla byste mít nohy celou plochou na podlaze, kyčle v úhlu 110 – 120 stupňů, paže vedle těla, ramena uvolněná, krk a hlavu vzpřímené. Zapomeňte na nohu přes nohu (radila svým pacientkám paní Mojžíšová, autorka metody rehabilitačního cvičení) a hlavně – začněte se opravdu hýbat.

Přesně před rokem jsem připravovala pro časopis Miminko článek o metodě cvičení podle Ludmily Mojžíšové. Po pravdě řečeno, cviky mi připadaly příliš „obyčejné“ a jednoduché, a tak jsem si úplně přesně nedokázala představit, jak mohou tak zázračně fungovat. Teprve letos na jaře, kdy mé tělo řeklo dost a vzbouřilo se mému „bydlení“ u počítače nesnesitelnými bolestmi zad již jen po pár minutách chůze, jsem vše pochopila. Vzala jsem si svůj článek s cviky a začala poctivě každý den cvičit. Jaké bylo mé překvapení po pár cvicích – je to pěkná fuška, když cvičíte svědomitě. Ještě větší bylo mé překvapení po dvou týdnech – bolesti se zmírnily. Nedalo mi to a obrátila jsem se na fyzioterapeutku, paní Evu Novákovou, která kromě jiných metod má i certifikát pro rehabilitaci podle Mojžíšové.

Při první návštěvě mě prohlédla a ubezpečila, že jsem se vydala správnou cestou. Poopravila některé chyby, které jsem při cvičení dělala, provedla mobilizaci páteře podle Mojžíšové a upravila mou cvičební sestavu přímo mně na míru. Stále jsem nemohla uvěřit, že pravidelné cvičení (cvičím každý den 20 – 30 minut) provede s mými zády za tak krátkou dobu taková kouzla.

Zeptala jsem se, zda je dobré začít s cvičením „na vlastní pěst“, jako jsem to udělala já, nebo kam se má žena zajímající se aktivně o cvičení podle Mojžíšové, obrátit: „Pokud fyzioterapeut tvrdí, že provádí rehabilitaci podle metody Ludmily Mojžíšové, měl by být v této metodě vzdělán – to znamená, že má diplom (na stěně nebo alespoň v šuplíku), který osvědčuje, že může takovou rehabilitaci provádět. Radím ženám, které se chtějí pustit do cvičení, aby alespoň jednou navštívily fyzioterapeuta, který je prohlédne a poradí, jaké cviky a kolikrát cvičit. Je dobré, když může zhruba po měsíci zkontrolovat, jak se cvičení projevuje. Otázkou zůstává, zda požádat o doporučení praktického lékaře či gynekologa, nebo navštívit rovnou soukromého fyzioterapeuta. Soukromou návštěvu musíte zpravidla uhradit, na doporučení lékaře ji podle situace někdy může zaplatit zdravotní pojišťovna.“

Dozvěděla jsem se také, že metoda cvičení podle Mojžíšové je prospěšná i pro ženy po porodu, neboť zpevňuje svaly pánevního dna, protahuje zádové svaly a posiluje břišní svalstvo. Myslím, že by se každá žena, která miminko plánuje, měla s metodou cvičení seznámit a začít cvičit. V dnešní „sedavé“ době se cviky protahující páteř a uvolňující svaly hodí nejen před otěhotněním, v těhotenství a šestinedělí, ale v podstatě kdykoliv. Podrobné informace najdete na internetových stránkách www.volny.cz/novacka, kde je kromě popisu metody Ludmily Mojžíšové také pravidelně aktualizovaný kontakt na fyzioterapeuty, kteří jsou pro tuto metodu vyškoleni.

1. 9. 2005


Zpět na přehled článků


Kouzlo prvního doteku

V jeho očích se zrcadlí celý náš svět. Už když se na něj těšíme, představujeme si, co všechno mu ukážeme a jak o něj budeme pečovat. A když se konečně setkáme, všechno se navždy změní. První dotek mezi miminkem a rodičem je magický okamžik, něžné gesto, které utváří pouto mezi nimi. Pro miminko je velmi důležitý, pomáhá mu budovat… Celý článek >>

Co jíst v době kojení

Když se po prvních dnech a týdnech kojení miminka úspěšně rozběhne, vypadá to, že všechno půjde „jako na drátkách“. Jenomže uplynou dva tři měsíce a maminka se začne cítit unavená ještě víc než dřív, je vyčerpaná, ztrácí dobrou náladu a s tím se tenčí i zásoby mléka. V té chvíli je potřeba zamyslet se nad výživou. Mnohá žena totiž v… Celý článek >>

Aquapalace nabídl malým návštěvníkům koncert…

Aquapalace Praha a jeho Vodní svět se stal dějištěm události, která potěšila děti malé i větší. Jejich oblíbená kamarádka Kája se svým maňáskovým kolegou Bambuláčkem vystoupila hned na dvou koncertech a pokřtila nový zpěvník se svými písničkami. ==**Zábava a chytlavé písničky** Prostředí Vodního světa, kde mohou děti dovádět v… Celý článek >>